Organizator (košarka)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Organizator (angleško: Point guard ali Playmaker) eden od petih standardnih igralnih položajev v košarki. Košarkar - organizator, označuje se lahko tudi kot številka ena ali enka, je v bistvu branilec, ki je zadolžen za vodenje žoge v fazi napada in s prodori ter podajami skrbi za razigravanje preostalih svojih soigralcev. Po navadi so to najmanjši in najhitrejši igralci v ekipi s sposobnostjo pregleda dogajanja na igrišču.

Pozicije košarkarjev
Branilec Polovica košarkarskega igrišča z igralnimi pozicijami 1. Organizator (1. / enka)
2. Branilec (2. / dvojka)
Krilo 3. Krilo (3. / trojka)
4. Krilni center (4. / štirka)
Center 5. Center (5. / petka)
Kapitan | Trener | Košarkarski sodnik

Vloga organizatorja[uredi | uredi kodo]

Organizator ima posebne značilnosti, ki so bistvenega pomena pri vodenju svoje ekipe. Nekateri ga opisujejo kot podaljšana roka trenerja na parketu, ki vodi in distributira žogo sotekmovalcem. Glavna njegova naloga je ustvarjanje priložnosti soigralcem, zato pa potrebuje občutek za igro, čas in položaj. Za uspešno vodenje mora vedno vedeti kakšen način igre je najprimernejši, koliko časa je do izteka napada, kateremu od soigralcev oddati žogo in kdaj. Organizator je tisti, ki prenese žogo ob začetku napada na nasprotnikovo polovico igrišča in je od njegovih sposobnosti pregleda položaja in vizije odvisna nadaljnja igra moštva. Tako seveda ni naključje, da so najboljši organizatorji tudi najboljši podajalci
Poleg vsega tega pa je organizator zelo podoben tip igralca kot branilec, se pravi strelec metov iz daljave, veliko pa jih je sposobnih zadevati tudi iz tako imenovanih položajev »skok-met«. V obrambi igra organizator nasprotno kot v napadu, kar pomeni, da poizkuša kar se da učinkovito ovirati nasprotnikovega organizatorja.

Viri, literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

(Angleščina)