OpenFormula

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

OpenFormula se imenujeta osnutek odprtega standarda za izmenjavo preračunanih formul preglednice in projekt, ki skrbi za to specifikacijo. OpenFormula je osnutek dodatka k standardu OpenDocument (ISO/IEC 26300). OpenFormula je predlagal in v izvirniku zasnoval David A. Wheeler.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Razprave o potrebi po standardu[uredi | uredi kodo]

OpenDocument 1.0 je specifikacija za izmenjavo pisarniških dokumentov in je v cleoti zmožna opisati matematične formule, ki so prikazane na zaslonu (na podlagi vnovične uporabe standarda MathML). Prav tako v celoti omogoča izmenjavo podatkov iz preglednice, oblik, vrtilnih tabel in drugih informacij, ki so navadno vključene v preglednicah. OpenDocument omogoča izmenjavo furmul iz preglednic (formul, ki se preračunajo v preglednici); formule se izmenjujejo kot vrednosti atributa tabela:formula.

Kljub temu so mnogi menili, da oblikovanje in pomen atributa tabela:formula nista dovolj natančno določena. Različica OpenDocument 1.0 specifikacija določa formule v preglednicah na podlagi niza enostavnih primerov, ki prikazujejo napr. kako določiti obsege ali funkcijo SUM(). Nekateri kritiki trdijo, da bi bilo treba ustvariti podrobnejšo in natančnejšo specifikacijo funkcij v preglednicah, vključno z njihovim oblikovanjem in pomenom, ki bi te primere še poudarila. [1][2][3][4]

Komite OpenDocument je takrat trdil, da to ni bilo v njihovi pristojnosti.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Wheeler, David A (1. november 2004). »Proposal: More detailed specification for formulas«. office-comment (dopisni seznam).
  2. Fioretti, Marco (20. september 2005). »OpenDocument office suites lack formula compatibility«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. marca 2006. Pridobljeno 3. julija 2008.
  3. Welinder, Morten (16. junij 2005). »OpenDocument for Spreadsheets«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. novembra 2005. Pridobljeno 3. julija 2008.
  4. Rathke, Eike (23. junij 2005). »OpenDocument For Spreadsheets [reply to Morten Welinder]«.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]