Omrežno stikalo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Notranjost preklopnika Cisco 1900

Preklopnik (angleški naziv switch) je omrežna naprava v sodobnih računalniških omrežjih. Preklopniki so naslednje naprave drugega nivoja OSI , ki so lahko uporabljene za ohranitev pasovne širine na omrežju.

Preklopniki posredujejo pakete na izbrani segment z uporabo naslovov MAC. Razdelimo jih glede na to, kako posredujejo pakete na izbrani segment: če paket v celoti shrani in pregleda morebitne napake, preden ga pošlje naprej, ali pa ga pošlje, takoj ko razbere naslov MAC . V prvem primeru pregleda, če je paket okvarjen in ga uniči tako da po nepotrebnem ne zaseda omrežja.

V popolnem omrežju je vsak uporabnik priključen v omrežje neposredno prek preklopnika. Zaradi cenovne razlike, pa to ni tako pogosto. Uporabnik je največkrat priključen na ponavljalnik, za katerega je znano, da ne zna usmerjati prometa. Tako se na vodilu pojavlja promet, ki pa ni zanimiv za uporabnika in ga samo obremenjuje. Pomankljivost je tudi v tem, da so tako vsi uporabniki, ki so priključeni na ponavljalnik, v isti domeni trkov. Vsi paketi, ki so sodelovali v trku so znova poslani, vse dokler niso poslani pravilno in brez trkov.

Če število uporabnikov naraste preko razumne meje, lahko močno oteži uporabnikov dostop do omrežja. Ko se število uporabnikov na enem vodilu veča, se veča tudi delež napak, ki pri tem nastajajo. Najpogostejša rešitev v tem primeru, je vsaj delna zamenjava ponavljalnikov s preklopniki.

Za omejitev prometa na omrežju se najpogosteje uporabljajo preklopniki. Ti so za razliko od mostov cenejši in omogočajo nekaj dodatnih lastnosti. Preklopnik lahko deluje kot ponavljalnik, lahko pa jih nastavimo, da delujejo kot most, le da so nekoliko počasnejši. S preklopnikom ne moremo povezati dveh omrežij, ki slonita na različnih protokolih. Po navadi ga nastavimo tako, da deluje podobno kot most, z razliko, da sedaj povežemo dve omrežji z enakim protokolom. Tako vsak preklopnik hrani naslove uporabnikov, ki so priključeni nanj in na katerih vratih so. Naslednjič, ko preklopnik dobi paket za tega uporabnika, ga posreduje na vrata, kamor je priključen ciljni uporabnik. Tako ostali uporabniki niso obremenjeni s tem paketom, ker paket prispe tako rekoč točno do sprejemnika.