Oko (film, 2008)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oko
RežijaDavid Moreau
Xavier Palud
ProdukcijaPaula Wagner
Don Granger
ScenarijSebastian Gutierrez
VlogeJessica Alba
Parker Posey
Alessandro Nivola
Rade Šerbedžija
GlasbaMarco Beltrami
DistribucijaLionsgate
Paramount Vantage
Datum izida
1. februar 2008
Dolžina
98 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$12.000.000

Oko (izviren angleški naslov: The Eye) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2008, delo režiserjev Davida Moreauja in Xavierja Paluda ter scenarista Sebastiana Gutierreza. V filmu igrajo Jessica AlbaParker PoseyAlessandro Nivola in Rade Šerbedžija. Gre zaremake istoimenskega filma bratov Pang iz leta 2002.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Sydney Wells je uspešna klasična violinistka iz Los Angelesa, ki je oslepela pri starosti petih let zaradi nesreče s petardami. Petnajst let kasneje Sydney pristane na presaditev roženice, zaradi česar se njen vid vrne, vendar je najprej malo zamegljen. Sčasoma se ji vid zjasni, vendar pa tudi začenja doživljati zastrašujoče vizije, predvsem o ognju in umirajočih ljudeh. Prav tako vidi ljudi, ki so že mrtvi. Sydney poskuša razkriti skrivnost vizij in tudi prepričati druge, predvsem svojega vizualnega terapevta Paula Faulknerja, ki ji pomaga pri iskanju. Sydney se zave, da se ji ne meša.

S Paulovim spremstvom odpotuje v Mehiko, kjer je bila živela njena donatorka roženice Ana Cristina Martinez. Anina mama ji pove, da so vizije ognja in smrti posledica industrijske nesreče, ki jo je napovedala Ana, a se je nato obesila, ker je ni mogla preprečiti. Sydney odpusti Aninemu duhu, ki nato mirno odide. Ko Sydney in Paul potujeta domov, se ujameta v prometni zastoj, ki ga je povzročila policijska akcija na drugi strani meje. Takrat opazi deklico iz svoje vizije v sosednjem avtu in se zave, da je že od začetka njena vizija namenjena temu, da reši ljudi, ki bi umrli v prihajajoči nesreči.

Sydney tako začne spravljati ljudi z avtoceste. S Paulom prepričata vse, naj zapustijo svoje avtomobile in bližnji avtobus, tako, da jim rečeta, da je v avtobusu bomba. Takrat pa se voznik, ki ga lovi policija, požene skozi barikade na meji in se zaleti v tanker, pri čemer se vname bencin. Sydney opazi deklico, ujeto v avtu, medtem ko njena mati leži nezavestna na tleh. Paul odpre okno in spravi deklico ven, nato pa jo s Sydney spravita skupaj z njeno mamo na varno, tik preden tanker povzroči verižno eksplozijo. Sydney takrat ponovno oslepijo leteči stekleni drobci.

Po okrevanju v bolnišnici se Sydney vrne v Los Angeles, kjer nadaljuje kot slepa violinistka z bolj optimističnim pogledom na svoje stanje.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]