Oinohoe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oinohoe, slog divje koze, okoli 625–600 pr. n. št., Louvre

Oenohoe ali oinohoe (grško Οινοχόη; iz antične grščine οἶνος oînos – 'vino') je vinski vrč, ki je eden ključnih oblik grške keramike. Je veliko različnih oblik; sir John Beazley razlikuje deset vrst. Najstarejši je olpe (ὀλπή, olpe), ki je brez izrazite rame in običajno z ročajem, dvignjenim nad ustnico. Vrsta 8 je tisto, kar bi lahko imenovali vrč brez tulca, rahlo ukrivljen v profilu. Hus (χοῦς) je čokata zaobljena oblika z deteljastim ustnikom. Majhni primeri s prizori otrok, kot so na sliki, so bili najdeni v grobovih otrok. [1]

Lahko so okrašeni ali neokrašeni. [2] Običajno imajo samo eno ročico na zadnji strani in ustnik v obliki triperesne deteljice. Njihova velikost se precej razlikuje. Največ je visokih do 25 cm, lahko se udobno drži in izlije z eno roko. So pa tudi veliko večji.

Najbolj grški so bili iz pobarvane terakotne keramike, kovinski so bili verjetno tudi pogosti, a so slabše preživeli. [3] Tako kot pri drugih oblikah so bile različice tudi v kamnu. Včasih so bili uporabljeni kot nagrobnik, pogosto z vklesanim reliefom. V keramiki so nekateri kot plastični, pri čemer je trup oblikovan kot skulptura, po navadi ena ali več človeških glav.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Beazley Archive Arhivirano 2017-04-23 na Wayback Machine., Oxford University, "Oinochoe, olpe and chous"
  2. Woodford, S. (1986). An Introduction to Greek Art. London: Duckworth, p. 12. ISBN 0-7156-2095-9
  3. Silver 'oinochoe' from the "Tomb of Philip" at Vergina, accessdate=2015-06-24

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]