Pojdi na vsebino

Obratna logistika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Obratna logistika so vsi procesi povezani s ponovno uporabo izdelkov in materiala. To je proces planiranja, implementiranja ter nadzora učinkovitega, nizkostroškovnega toka surovin, zalog, ki so že v procesu, končnih proizvodov in sorodnih informacij, od točke porabe do točke izvora. Ta proces se opravi z namenom ponovne uporabe materiala v procesu ali pa recikliranja. Bolj natančno opisano, je obratna logistika proces premikanja dobrin od njihovega tipičnega cilja, z namenom da ohranimo nekaj njihove vrednosti ali za primerno reciklažo. Proces obratne logistike vključuje tako management presežka, kot tudi vračilo opreme in strojev podjetjem, ki se ukvarjajo s posojo in leasingom le teh. Običajno, se logistika ukvarja z aktivnostmi, ki pripeljejo izdelek do kupcev. Pri obratni logistiki, gre izdelek vsaj en korak nazaj v oskrbni verigi. Kot primer, gre dobrina od kupca do distributerja ali proizvajalca ( npr. reklamacija ).

Vračilo prodanih proizvodov[uredi | uredi kodo]

V tem primeru gre za proizvode, ki jih je podjetje že prodalo vendar je z njimi nekaj narobe, in jih stranke vrnejo prodajalcu ali pa direktno proizvajalcu. Ta lahko proizvod, ki je v garanciji popravi, ga nadomesti z drugim, ali pa vrne stranki denar. Odvisno je od pogojev poslovanja. Po tržni raziskavi 75% strank vrača izdelke za katere ve, da niso defektni, ker:

 • so bili napačno obveščeni ob nakupu
 • so imeli težave ob instalaciji in uporabi Zato lahko tudi veliko stroškov logistike znižamo z učenjem strank in z boljšo komunikacijo.

  Vračilo neprodanih proizvodov[uredi | uredi kodo]

  V določenih panogah so dobrine poslane po oskrbni verigi naprej, z razumevanjem, da se jih lahko vrne v zameno za kredit v primeru, da niso prodane (npr. časopisi in revije). Za podjetja, ki so nižje v oskrbovalni verigi je to vzpodbuda, da naredijo večje zaloge, ker je tveganje zastaranja izdelkov breme za podjetja, ki so višje v oskrbovalni verigi. Vendar se pojavi tudi problem povezan z logističnim konceptom. Podjetja, ki so nižje v verigi bi lahko to izkoriščala in naročala večje količine od potrebnih ter vračala velike količine. Na ta način je partnersko podjetje nižje v verigi zmožno nuditi storitev na visokem nivoju, brez da nosi breme povezano z velikim inventarjem. Dobavitelj učinkovito financira inventar za podjetja, ki so nižje v verigi. Zato je pomembno analizirati porabnikove skrite stroške.

  Reciklaža in ponovna uporaba[uredi | uredi kodo]

  Ker je v današnjem svetu veliko pozornosti usmerjene k varstvu okolja in k varčevanju, ni nič drugače v oskrbovalni verigi. Izdelke, ki se jih ne da več uporabiti lahko porabniki, kot končni del verige, vrnejo proizvajalcu oziroma podjetju ki se ukvarja z reciklažo in tako se lahko materiali ponovno uporabijo v proizvodnji ali pa se jih na varen način znebimo. To je seveda najbolj kritično pri neorganskih odpadkih in okolju strupenih odpadkih. Poznamo več načinov ponovne uporabe:

 • Izdelek lahko očistimo in popravimo ter ga nato ponovno prodamo.
 • Vrnjen izdelek lahko ponovno prodamo kot novega.
 • Proces reciklaže, ko je izdelek razstavljen na osnovne dele, katere se ponovno uporabi v proizvodnem procesu.

  Povezave[uredi | uredi kodo]

  Različna podjetja ponujajo različne programske rešitve za podporo obratni logistiki. Primer takšne podpore: http://www.youtube.com/watch?v=h7tHKwYEZIk - Prikaz obratne logistike (ERL)

  Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Hawks, Karen. VP Supply Chain Practice, Navesink. Reverse Logistics Magazine Winter/Spring (2006). http://www.rlmagazine.com/edition01p12.php
  2. ^ Rengel, P. & Seydl, C. (May 2002). Completing the Supply Chain Model. Retrieved on 2008-04-25.
  3. ^ Harrington, Ryan, VP & GM for Reverse Logistics / Projects, NYK Logistics. Reverse Logistics Magazine. Winter/Spring (2006). http://www.rlmagazine.com/edition01p14.php
  4. ^ Greer, 2004
  5. ^ Rogers, 2002
  6. ^ Mollenkopf D., Russo I. and R. Frankel, «International Journal Physical Distribution Logistics Management» , vol. 37 , n. 7 , 2007 , pp. 568-592 "The returns management process in supply chain strategy". Retrieved 2008-05-05.
  7. ^ "Reverse side of logistics: The business of returns". Forbes. 2005-11-03. Retrieved 2008-03-14.
  8. ^ Tom Van Riper for Forbes Magazine / Reseller Sees Many Happy Returns (December 2005). https://archive.today/20130102150110/http://www.forbes.com/2005/12/06/retailing-wal-mart-cx_tvr_1207reselling.html
  9. ^ Business Logistics & management - theory and practice - JJ Vogt, Wj P
  10. ^ Chuck Poirier, The business forum http://www.bizforum.org/whitepapers/CSC-3.htm