Obli bisernik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Obli bisernik
Symphoricarpos orbiculatus HRM1.JPG
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
(nerangirano) Eudicota (dvokaličnice)
(nerangirano) Asterida
Red: Dipsacales
Družina: Caprifoliaceae (kovačnikovke)
Rod: Symphoricarpos (bisernik)
Vrsta: S. orbiculatus
Znanstveno ime
Symphoricarpos orbiculatus
Sinonimi
  • Lonicera symphoricarpos L. 1753
  • Symphoricarpos symphoricarpos (L.) MacMill 1892

Obli bisernik (znanstveno ime Symphoricarpos orbiculatus) je srednje velika, pokončna, zmerno rastoča, listopadna grmovnica iz družine kovačnikovk,[1] ki je samonikla v Severni Ameriki, danes pa je kot okrasna rastlina razširjena tudi po Evropi.

Opis[uredi | uredi kodo]

V višino doseže med 1,5 in 2 m in v širino med 1 in 2 m. Mladi poganjki so svetlo rjave barve in rahlo dlakavi. Listi so zelene barve, po spodnji strani sivo zelenkasti in rahlo dlakavi, ovalne oblike, dolgi pa so med 1,3 in 2,5 cm. Listna ploskev je gladka, v jeseni pa postane živo rdeča do rjavo-rdeča.[2] Listi so na veje nameščeni nasprotno.[3] Grm cveti obilno, cvetovi so zelenkasto bele barve s škrlatnim pridihom. V premeru cvetovi merijo okoli 4 mm, pojavljajo pa se med julijem in septembrom. Iz oplojenih cvetov se razvijejo mesnati, sploščeno okrogli plodovi s premerom med 3 in 6 mm. Barva gladkih plodov variira od rdeče, rožnate do bele.

Uporabnost[uredi | uredi kodo]

Danes je obli bisernik pogosta okrasna grmovnica, ki je za vzdrževanje nezahtevna, dobro prenaša sol v tleh, poškodbe in obrezovanje.[2] V preteklosti so severnoameriški staroselci obli bisernik uporabljali za ribolov. Zdrobljene korenine namreč vsebujejo strup, ki ubije ribe, a ni nevaren človeku.[4]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Jones, George Neville (1940). "A monograph of the genus Symphoricarpos". Journal of the Arnold Arboretum. 21 (2): 201–252.
  2. 2,0 2,1 "Symphoricarpos orbiculatus". Pridobljeno dne 3. junija 2019.
  3. "Coral-Berry, Indian Currant, Devil's Shoestring, or Buckbrush". Virginia Tech Weed Identification Guide. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-09-17.
  4. "Fishing with Poisons". Primitive ways. 2003. Pridobljeno dne 3. junija 2019.