Nokia

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nokia Corporation
Nokia wordmark.svg
Tip d.d.
Panoga Telekomunikacije
Ustanovitev Zastava Finske Nokia, Finska (1865)
Sedež Zastava Finske Uusimaa, Espoo Finska
Ključni ljudje Fredrik Idestam, Ustanovitelj 1865
Kari Kairamo, CEO 1980ih
Olli-Pekka Kallasvuo, direktor in CEO
Produkti Mobilni telefoni
večpredstavnost za računalnike
igre za mobitele
Omrežja
Wireless
Prihodek Rast 12.73 milijard
Operat. dobiček Rast 5.488 milijard (2006)
Čisti dobiček Rast 4.306 milijard (2006)
Št. zaposlenih 61.656, 2014[1]
Podružnice Nokia Networks
Spletna stran www.nokia.com
Sedež podjetja Nokia

Nokia Corporation, ustanovljena kot Nokia, je finsko multinacionalno komunikacijsko in informacijsko tehnologijsko podjetje, ustanovljeno leta 1865. Nokia ima sedež v Espoo, Uusimaa, na širšem območju Helsinki. Leta 2014, je bilo v podjetju Nokia zaposlenih 61,656 oseb v 120 državah, poslovali so v več kot 150 državah in so naredili prihodkov v višini približno 12.73 milijard $. Nokia je podjetje delniško kotirano na Helsinški borzi in New York Stock Exchange.

Družba je imela različne industrijske panoge v svoji 150-letni zgodovini, prvotno ustanovljeno kot mlin celuloze, in se trenutno osredotoča na velike telekomunikacijske infrastrukture, in tehnološki razvoj in licenciranje. Nokia je tudi pomemben dejavnik v industriji mobilne telefonije, ki je pomagal pri razvoju standardov GSM in LTE, in je bil za obdobje največji prodajalec mobilnih telefonov na svetu vendar so jo kmalu zasenčili konkurenti. Nokia je na koncu sklenila pakt z Microsoftom v letu 2011 da bo na svojih napravah uporabljala le operacijski sistem Windows Phone na prihodnjih pametnih telefonih. Del podjetja Nokia je na koncu kupil Microsoft v splošnem dogovoru v višini 7.17 milijard $.

V letu 2016 so predstavili kamero za virtualna resničnost OZO, in pridobili francosko telekomunikacijsko podjetje Alcatel-Lucent in tehnološko podjetje digitalnega zdravja Withings. Do konca leta 2016, se bo ime Nokia vrnilo na trg mobilne telefonije s HMD global.

Nokijina pisarna v Severni Ameriki (pred nakupom Alcatel-Lucent-a je bila to pisarna podjetja Alcatel-Lucent ).
  1. ^ Nokia − Q2 2007 Press Release