Nina Bulatovix

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nina Bulatovix
Osnovni podatki
Izvor Maribor, Slovenija
Slogi alternativni rock, dance-punk
Leta delovanja 2009–danes
Založba Kapa
Povezani
ustvarjalci
We Can't Sleep at Night
Člani Gregor Kosi
Marko Širec
Jure Lavrin

Nina Bulatovix je tričlanska mariborska rock skupina, ki je nastala leta 2009 kot odgovor na pobudo mariborske občine, da bi prenovila Pekarno, prostor alternativne kulture v Mariboru.[1][2] Sestavljajo jo pevec Gregor Kosi, basist Marko Širec in bobnar Jure Lavrin.

Omembe vredno dejstvo je, da električne kitare skupina ne uporablja. Namesto nje je uporabljena bas kitara, ki je včasih tudi distorzirana.

Svoj debitantski album, Nina Bulatovix, ki je izšel pri založbi Kapa Records, je skupina posnela v živo, izdala pa 17. decembra 2011.[3] Tri leta kasneje, 4. decembra 2014, so izdali svoj drugi album Jate, tokrat posnet v (četudi improviziranem) studiu.[4]

Aprila 2016 je Nina Bulatovix nastopila kot predskupina na koncertu ameriške post-punk skupine Protomartyr.

Ime[uredi | uredi kodo]

Skupina se imenuje po Nini Bulatović, vodji urada za kulturo in mladino pri mariborski občini. Pri sodelovanju na javni tribuni o usodi Pekarne je namreč pokazala vsaj delno ignoranco do neinstitucionalne kulture. Člani skupine so zadnjo črko njenega priimka nadomestili z "x", da bi se izognili pravnim težavam.[5]

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Natriletno kolobarjenje s praho in Nina Bulatovix". val202.rtvslo.si. 12. maj 2015. Pridobljeno dne 5. avgust 2015. 
  2. Kopina, Klavdija (3. december 2014). "Nina Bulatovix: Dobro premišljena beseda ima večji učinek kot žaljivka". rtvslo.si. Pridobljeno dne 5. avgust 2015. 
  3. "Nina Bulatovix". bandcamp.com. Pridobljeno dne 5. avgust 2015. 
  4. "Jate". bandcamp.com. Pridobljeno dne 5. avgust 2015. 
  5. Mijanović, Dušan (13. december 2010). "Neinstitucionalna kultura! Kaj pa je to? & Boril se bom kot lev". posocje.net. Pridobljeno dne 5. avgust 2015.