Nesimetrija vzgona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Nesimetrija vzgona (ang. Dissymmetry of lift) je aerodinamični pojav na helikopterjih in drugih rotorskih zrakoplovih. Vpliva na delovanje enorotorskih helikopterjev pri letu naprej. Krak rotorja, ki se premika v isto smer kot helikopter (naprej) se imenuje naprej gibajoči krak (advancing blade), tisti, ki se premika nazaj pa - nazaj gibajoči krak (retreating blade).

Ko se helikopter ne premika naprej, npr. če vzletuje/pristaja vertikalno in lebdi je relativna hitrost zraka na vseh krakih enaka in se ne pojavi nesimetrija. Ko pa se začne hitreje premikati naprej, ima naprej gibajoči krak večjo relativno hitrost zraka (hitrost vrtenja rotorja + hitrost helikopterja), nazaj gibajoči pa manjšo relativno hitrsot (hitrost vrtenja rotorja - hitrost helikopterja). To povzroči nesimetrijo vzgona, zato mora imeti nazaj gibajoči krak večji vpadni kot, kot naprej gibajoči. Balansiranje vzgona po celi površini rotorja je pomembno za stabilnost helikopterja. Količina vzgona se poveča s kvadratom hitrosti.

Prevelik vpadni kot na nazaj gibajočem kraku lahko povroči izgubo vzgona - vrij na rotorju (ang. retreating blade stall RBS). Zaradi RBS pojava je omejena največja hitrost helikopterja omejena.

Pri koaksialnih in sinhropter rotorjih se efekt nesimetrije izenači ker se dva rotorja vrtita v nasprotnih smereh.

Rotor na ameriških helikopterjih se vrti v nasprotni smeri urinega kazalca (gledano od zgoraj), pri ruskih (sojvetskih) in francoskih pa v smeri urinega kazalca. So pa tudi izjeme.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]