Pojdi na vsebino

Nerojen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nerojen
RežijaDavid S. Goyer
ProdukcijaMichael Bay
Andrew Form
Brad Fuller
ScenarijDavid S. Goyer
VlogeOdette Yustman
Gary Oldman
Meagan Good
Cam Gigandet
James Remar
Jane Alexander
Idris Elba
Carla Gugino
GlasbaRamin Djawadi
DistribucijaRogue Pictures
Universal Studios
Datum izida
9.januar 2009
Dolžina
87 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$16.000.000

Nerojen (izviren angleški naslov: Unborn) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2009, delo filmskega režiserja in scenarista Davida S. Goyerja. V filmu igra Odette Yustman, ki postane tarča demona imenovanega dybbuk. Zato poišče pomoč pri rabinu (Gary Oldman). Dybuk poskuša z njeno smrtjo priti do fizične podobe. Producent filma je Michael Bay,v ameriške kinematografe pa ga je izdal distributer Rogue Pictures, 9. januarja 2009.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Casey Beldon ima moreče privide v katerih videva čudne pse v soseski in zlobnega otroka s svetlo modrimi očmi, ki ji sledi naokoli. Ko pazi na sosedovega sina Mattya, ga najde kako njegovi novorojeni sestri kaže njen odsev v ogledalu. Matty jo napade, ji razbije ogledalo na glavi in ji pove da se ''Jumby želi ponovno roditi''. Nato ga spravi nazaj v posteljo in odide v šoku.

Caseyina prijateljica Romy, ji pove da v ljudski literaturi velja, da novorojenček ne bi smel videti svojega odseva do prvega leta, saj bo v nasprotnem primeru kmalu umrl. Caseyine oči začenjajo spreminjati barvo, zato jo zdravnik vpraša, če je dvojčica saj trpi za nekakšno gensko heterokromijo in da je to povsem normalno. Sosedov novorojenček nato umre, kot priča ljudska literatura.

Caseyin oče prizna, da bi Casey morala imeti brata dvojčka, vendar ga je med porodom zadavila njena popkovina. Z Caseyino mamo sta ga imenovala ''Jumby''. Casey začne sumiti, da je to duh, ki jo zasleduje, in da se hoče duša njenega nerojenega brata ponovno roditi v svet živih kot zlo.

Casey spozna Sofi Kozma - za katero kasneje izve, da je njena babica - ki ji razloži, da je imela brata dvojčka med drugo svetovno vojno, v Auschwitzu, med nacističnimi eksperimenti. Dybbuk je ponovno oživel njenega brata in ga uporabil kot portal v svet živih. Kozma je ubila svojega dvojčka, zato se dybbuk vrača v njihovo družino po maščevanje, zaradi katerega je Caseyina mama znorela in se ubila.

Kozma podari Casey hasma amulet za njeno zaščito; naroči ji naj uniči vsa ogledala in zažge njihove koščke; priporoča ji rabina Josepha Sendaka, ki lahko izvede judovsko izganjanje hudiča, da bi tako izgnal dybbuka iz njene duše. Sendak Casey ne verjame, dokler ne vidi psa z navzdol obrnjeno glavo v njegovi sinagogi. Dybbuk ubije Kozmo in Romy. Casey in njen fant Mark - s katerim sta oba videla duha, ko je ubil Romy - se zavesta, da dybbuk postaja močnejši.

Sendak, Mark, angelikanski duhovnik Arthur Wyndham in ostali prostvoljci začnejo z izganjanjem, toda dybbuk jih napade in nekaj ubije ali rani. Duh obsede duhovnika, ki začne loviti Casey in Marka. Mark onesposobi Wyndhama vendar, ga duh obsede. Casey zabode Marka z amuletom, nato pa prihiti Sendak in z Casey dokončata izganjanje. Obred izžene dybbuka iz človeškega sveta, toda Mark pade iz nadstropja in umre.

Casey se začne spraševati zakaj je dybbuk postal aktiven šele zdaj in ne prej. Nato izve, da je z Markom noseča z dvojčki.

Igralci[uredi | uredi kodo]

 • Odette Yustman kot Casey Beldon: mlada ženska, ki postane paranoična, potem ko postane središče različnih nadnaravnih in čudnih dogodkov; barva oči, prividi, sanje in videnja čudnih stvari. Casey kasneje izve, da je imela brata dvojčka, ki je umrl preden se je rodil, ter da se ji to vse dogaja zato, ker jo dybbuk (duh, ki je ujet med svetovi) vidi kot vhod, da bi se lahko vrnil nazaj na svet.
 • Meagan Good kot Romy Marshall: Caseyina vraževerna in zvesta najboljša prijateljica. Romy postane tarča dybbuka, da bi tako oslabil Casey.
 • Gary Oldman kot rabin Joseph Sendak: rabin, ki prepriča Casey, da bi ustavili duha.
 • Cam Gigandet kot Mark Hardigan: Caseyin skepričen vendar podporen fant. Dvomi v vse nadnaravne dogodke, vendar je kasneje Casey v veliko pomoč.
 • James Remar kot Gordon Beldon: Caseyin oče.
 • Jane Alexander kot Sofi Kozma: preživela iz nacističnega kocentracijskega taborišča v Auschwitzu, ki je Janetina biološka mama in tako Caseyina babica. Ker je dybbuk okrog leta 1940 nadlegoval tudi njo, postane vešča kako se izogniti duhu in tako začne voditi Casey.
 • Idris Elba kot Arthur Wyndham: duhovnik, ki sodeluje pri Caseyinem eksorcizmu.
 • Carla Gugino kot Janet Beldon: Caseyina mama, ki je bila klinično depresivna in je naredila samomor, ko je bila Casey še majhna deklica. Janet je naredila samomor potem, ko je postala žrtev dybbuka, da bi se lahko vrnil na ta svet, vendar so bili duševni učinki nanjo prehudi.
 • Atticus Shaffer kot Matty Newton: Sosednji deček, kateremu je Casey varuška in začne kazati čudno obnašanje skozi film.
 • Ethan Cutkosky kot Barto: Sofijin brat dvojček, ki je umrl v Auschwitzu med nacističnimi eksperimenti nad dvojčki. Dybbuk je v njem videl priložnost, da bi se vrnil na ta svet, zato ga je oživel in se tako vrnil. Da bi ga ustavila, je Sofi ubila ''Barta'', ter tako premagala duha. Dybbuk se nato skozi film prikazuje kot Barto.
 • Rhys Coiro kot g. Shields: Caseyin profesor na kolidžu.
 • Michael Sassone kot Eli Walker: Starec v domu za ostarele, kjer živi Sofi.
 • Rachel Brosnahan kot Lisa: Caseyina in Markova prijateljica.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]