Navadna škorpijonka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna škorpijonka

samec s plenom
samica
samica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Mecoptera (kljunavci)
Družina: Panorpidae (škorpijonke)
Rod: Panorpa (škorpijonka)
Vrsta: P. communis
Znanstveno ime
Panorpa communis

Navadna škorpijonka (znanstveno ime Panorpa communis) je vrsta neškodljivih žuželk iz družine škorpijonk, ki je razširjena po Evropi in severni Aziji.[1][2][3]

Opis[uredi | uredi kodo]

Navadna škorpijonka zraste v dolžino do 30 mm, razpon kril pa ima do 35 mm.[4] Zadek je pri obeh spolih sestavljen iz rumenih in črnih členov, glava in zadek sta rdečkasta. Samec ima na zadku značilno prijemalo, podobno škorpijonovemu repu,[4] ki pa ni nevarno. Z njim pri parjenju drži samico. Na glavi ima škorpijonka velike sestavljene oči, čeljusti pa so podaljšane v nekakšno sesalo,[4] ki se odpira na vrhu glave.

Odrasle škorpijonke so aktivne od maja do septembra, prehranjujejo pa se z mrtvimi žuželkami, ki jih včasih celo poberejo iz pajkovih mrež (oblika kleptoparazitizma). Včasih se hranijo tudi z živimi listnimi ušmi. Krila so dobro razvita, prozorna s črnimi pikami ali lisami. Kljub temu le redko letijo na daljše razdalje. Samice jajčeca odlagajo v prst, iz njih pa se izležejo ličinke, ki so podobne gosenicam metuljev. Te se v zemlji prehranjujejo z mrhovino. Po koncu hranjenja se, pri dolžini okoli 20 mm, v prsti zabubijo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Fauna europaea
  2. »Catalogue of life«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. maja 2019. Pridobljeno 6. maja 2019.
  3. Razširjenost na GBIF
  4. 4,0 4,1 4,2 UK Safari