Najlepši sneženi mož

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Najlepši sneženi mož  
AvtorTatjana Pregl Kobe
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ZaložnikZaložba Edina
Datum izida2008
Žanrkratka sodobna razlagalna pravljica
Št. strani23
Klasifikacija


Najlepši sneženi mož (2008) je peta slikanica iz zbirke Cunjasta dvojčka, ki jo je napisala Tatjana Pregl Kobe. Prvič je izšla leta 2008 v Ljubljani pri založbi Edina. Celotno zbirko je ilustrirala Marija Prelog.


Kratka vsebina[uredi | uredi kodo]

Nekega zimskega večera deklica Sanja sprašuje mati zakaj je sneg bel. Mama ji na to vprašanje ne zna odgovoriti, zato ji zatrdi da je bolj pomembno da lahko iz njega delamo snežene kepe. Sanja, cunjasta dvojčka Nina in Mihec naslednjega jutra odhitijo na dvorišče in naredijo sneženega moža. Na glavo mu postavijo star lonec, ki ga mama ne potrebuje več, v roke mu posadijo metlo, na trebušček mu pritrdijo gumbe iz očetovega plašča, namesto nosa pa ima korenček. Z njim se igrajo celo popoldne, naslednji dan pa sneženi mož izgine, zato Sanja in cunjasta dvojčka mislijo da ga je kdo odpeljal. Iščejo ga po bližnjih travnikih. Na mestu kjer je stal, pa najdemo samo gumbe, lonec korenček in metlo. Ugotovili so da se je od toplote stopil. Ker je bila Sanja zelo žalostna, sta Miha in Nina odhitela v sobo in na velik list papirja narisala »najlepšega« sneženega moža, kar jih je kdo videl in s tem razveselila Sanjo.


Predstavitev književnih oseb[uredi | uredi kodo]

V celotni zbirki sta glavni književni osebi cunjasta dvojčka Mihec in Nina. Sta personificirani osebi. V slikanici Najlepši sneženi mož (2008) Miha in Nina pomagata Sanji narediti sneženega moža in jo razveselita s »prelepo« sliko. Mama pa predstavlja stransko književno osebo, Sanja ji zastavlja vprašanja na katera ne zna odgovoriti.


Analiza zgodbe[uredi | uredi kodo]

Najlepši sneženi mož (2008) je kratka sodobna razlagalna pravljica. Dogajalni prostor je Sanjina soba in dvorišče pred hišo. Zgodba poteka nekega zimskega jutra in poznega popoldneva naslednjega dne.

Sanja je majhna deklica, ki živi z bratom in s starši. Ima dva namišljena prijatelja. To sta cunjasta dvojčka Nina in Mihec, ki sta personificirana. Skupaj se igrajo in iščejo odgovore na različna vprašanja. Motiv namišljenega prijatelja pomeni osamljenost glavne književne osebe Sanje.

V zgodbi Najlepši sneženi mož, Sanja materi postavi zanimivo vprašanje na katerega ne zna odgovoriti. Ker je Sanja se zelo majhna, si izginotje sneženega moža razlaga na svoj način-misli da so sneženega moža odpeljali sosednji otroci. Na koncu zgodbe dvojčka dokažeta da sta Sanjina prava prijatelja, ko ji narišeta novega sneženega moža in jo zelo razveselita.


Viri[uredi | uredi kodo]

  • Pregl Kobe, Tatjana (2008). Najlepši sneženi mož. Ljubljana: Založba Edina. COBISS 235973888. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]