MySQL

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Logotip MySQL

MySQL je sistem za upravljanje s podatkovnimi bazami. MySQL je odprtokodna implementacija relacijske podatkovne baze, ki za delo s podatki uporablja jezik SQL.

MySQL deluje na principu odjemalec - strežnik, pri čemer lahko strežnik namestimo kot sistem, porazdeljen na več strežnikov. Obstaja veliko število odjemalcev, zbirk ukazov in programskih vmesnikov za dostop do podatkovne baze MySQL. Razvija ga Oracle Corporation.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začela se je z namenom uporabe mSQL, ki bi ga priključili tabelam z uporabo hitrih rutin nizke stopnje (ISAM). Po nekaj preizkusih so ugotovili, da mSQL ni dovolj hiter in fleksibilen za potrebe zahtevnih uporabnikov. Po tem so razvili nov SQL vmesnik za bazo podatkov, ampak s skoraj enakim programskim vmesnikom vmesnikom, kot mSQL. Ta je bil zasnovan tako, da dovoljuje tretji kodi, ki je bila napisana za uporabo z mSQL, da se lahko prenese za uporabo z MySQL.

Izvor imena MySQL ni jasen. Bazni imenik in veliko število knjižnic in orodij je imelo predpono »my« že več kot 10 let. Vendar pa je hčerki soustvarjalca Montyja Wideniusa tudi ime My. Kateri od dveh je dal ime MySQL je še vedno skrivnost.

Lastnosti[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]