Motiv (likovna umetnost)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Motivi v umetnosti v mnogih kulturah

V umetnosti in ikonografiji je motiv element podobe. Izraz se lahko uporablja tako za figurativno in pripovedno umetnost kot za ornament in geometrično umetnost. Motiv se lahko ponovi v vzorcu ali dizajnu, pogosto večkrat, ali pa se pojavi le enkrat v delu.[1]

Motiv je lahko element v ikonografiji določenega subjekta ali vrste subjekta, ki je viden v drugih delih, ali pa lahko tvori glavni subjekt, kot je običajno motiv gospodarja živali v starodavni umetnosti. Sorodni motiv soočeni živali je pogosto viden sam, lahko pa se tudi ponovi, na primer v bizantinski svili in drugih starodavnih tkaninah. Kadar je glavni predmet umetniškega dela, kot je slika, določena oseba, skupina ali trenutek v pripovedi, je treba to označiti kot »tema, predmet« dela, ne kot motiv, čeprav je ista stvar lahko »motiv« ko je del drugega predmeta ali del dekorativne umetnosti, kot je slika na vazi.

Ornament ali dekorativno umetnost je običajno mogoče analizirati na več različnih elementov, ki jih lahko imenujemo motivi. Ti se lahko pogosto, kot v tekstilni umetnosti, večkrat ponovijo v vzorcu. Pomembni primeri zahodne umetnosti vključujejo akant, jajčevnik[2] ter različne vrste zvitkov.

Nekaj primerov[uredi | uredi kodo]

Geometrija, ki se običajno ponavlja: meander, palmeta, rozeta, gul v orientalskih preprogah, akant, jajčevnik, niz biserov, simboli pakudos, svastika, adinkra.

Figurativno: gospodar živali, soočeni živali, velificatio, smrt in dekle, trije zajci, Sheela na gig, puer mingens. Pri Jezusovem rojstvu v umetnosti lahko kot »motiv« štejemo detajl prikazovanja spečega svetega Jožefa, ki je bil pogost v srednjeveških upodobitvah.

Številni dizajni v islamski kulturi so motivi, vključno s tistimi sonca, lune, živali, kot so konji in levi, rože in pokrajine. Motivi imajo lahko čustvene učinke in se uporabljajo za propagando.[3] Pri ploskih tkanih preprogah čilim so motivi, kot je elibelinde z rokami na bokih, vtkani v dizajn, da izrazijo upe in skrbi tkalcev: elibelinde simbolizira ženski princip in plodnost, vključno z željo po otrocih.[4]

Pennsylvania nizozemski hex znaki so znana vrsta motivov v vzhodnih delih Združenih držav. Njihova krožna in simetrična zasnova ter uporaba svetlih barvnih vzorcev iz narave, kot so zvezde, kompasne vrtnice, golobi, srčki, tulipani, listi in perje, so jih naredili zelo priljubljene.

Zamisel o motivu se je širše uporabljala v razpravah o literaturi in drugih pripovednih umetnostih za element v zgodbi, ki predstavlja temo.[5][6]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Art glossary«. LatinArt.com. Pridobljeno 13. decembra 2011.
  2. Lucy T. Shoe, Profiles of Greek Mouldings 1936, supplemented by Shoe, "Greek Mouldings of Kos and Rhodes", Hesperia 19.4 (October - December 1950:338-369 and illustrations)
  3. »Motifs in Jihadi Internet Propaganda« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 15. aprila 2010. Pridobljeno 27. oktobra 2011.
  4. Erbek, Güran (1998). Kilim Catalogue No. 1. May Selçuk A. S. Edition=1st. str. 4–30.
  5. James H. Grayson. Myths and Legends from Korea: An Annotated Compendium of Ancient and Modern Materials (p. 9). New York and Abingdon: Routledge Curzon, 2000. ISBN 0-7007-1241-0.
  6. Alain Silver and James Ursini, (2004) Some Visual Motifs of Film Noir, ISBN 0-87910-197-0

Druga literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]