Umor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Morilec)
Jump to navigation Jump to search
Kraj zločina ob umoru v Jareninskem Dolu leta 1966

Umor je naklepen uboj človeka, uboj pa je nenaklepen odvzem življenja človeku.[1]

Umor je pravno definiran kot zločin, ki ga človek stori nad drugim človekom in povzroči njegovo smrt, brez pravnega izgovora in z namenom ga ubiti oz. mu povzročiti hujše telesne poškodbe. V večini držav je opredeljen kot najhujši zločin, ki se ga kaznuje z najvišjo kaznijo, kar jih predvideva zakon. Oseba, ki je storila umor, je morilec/morilka.

Opredelitev umora in kazni v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Umor je v našem Kazenskem zakoniku (Uradni list RS 95/2004 z dne 27. 8. 2004) opredeljen v 127. členu[2] takole:

  1. Kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom najmanj petih let.
  2. Storilec dejanja iz prejšnjega odstavka se kaznuje z zaporom najmanj desetih let ali z zaporom tridesetih let:
  • če stori dejanje na grozovit ali zahrbten način;
  • če stori dejanje iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov;
  • če stori dejanje zoper uradno ali vojaško osebo, ko ta opravlja naloge javne ali državne varnosti, varuje javni red, zasleduje storilca kaznivega dejanja ali pazi na koga, ki mu je vzeta prostost, ali zoper preiskovalnega ali sodečega sodnika, državnega tožilca ali njegovega zastopnika, ki je udeležen v postopku proti hudodelski združbi;
  • če stori dejanje dvoje ali več oseb, ki so se združile za to, da bi izvršile umor.
3. Če je bilo dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno v posebno olajševalnih okoliščinah, se storilec kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

Umor najvišjih predstavnikov države[uredi | uredi kodo]

Poleg navadnega umora, Kazenski zakonik v 33. poglavju (KAZNIVA DEJANJA ZOPER VARNOST REPUBLIKE SLOVENIJE IN NJENO USTAVNO UREDITEV) opredeljuje tudi umor najvišjih predstavnikov države:

352. člen

  1. Kdor z namenom, da bi ogrozil ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, vzame življenje predsedniku Republike Slovenije, predsedniku državnega zbora, predsedniku državnega sveta, predsedniku vlade, predsedniku ustavnega sodišča ali predsedniku vrhovnega sodišča, se kaznuje z zaporom najmanj desetih let ali z zaporom tridesetih let.
  2. Kdor z namenom, da bi ogrozil ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, vzame življenje poslancu, članu državnega sveta, članu vlade, sodniku ustavnega sodišča ali sodniku vrhovnega sodišča, se kaznuje z zaporom najmanj desetih let.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Goršič, France (1962). "Uboj in umor ali ubojstvo". Jezik in slovstvo 7 (8). Pridobljeno dne 2. april 2011. 
  2. http://zakonodaja.com/zakoni/v/1/kz_upb1/cleni/127.clen/127.clen