Merchandising

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skodeliza za kavo je klasičen artikel za merchandising, ki ga uporablja širok krog družb, od zelo majhnih podjetij do multinacionalnih družb, kot je IBM. Pogosto ga uporabljajo tudi glasbene skupine.

Merchandising je vsakršno ravnanje, ki prispeva k prodaji produktov končnim potrošnikom. Na ravni prodaje na drobno v trgovini se merchandising nanaša na razstavljanje produktov, ki so naprodaj, na kreativen način, ki prepriča stranke, da kupijo več izdelkov ali produktov.

V trgovini na drobno, vizualni merchandising pomeni prodajo trgovskega blaga z oblikovanjem produktov, izbiro, pakiranjem, oblikovanjem cen in razstavljanjem, ki spodbuja potrošnike, da več trošijo. To so popusti, fizične predstavitve produktov in razstave ter odločitve o tem, kateri produkti naj bodo predstavljeni potrošnikom v katerem času. V okolju prodaje na drobno je povezovanje povezanih produktov ali pripomočkov odličen način za prepričati potrošnike, da kupijo več.

V trženju je ena od opredelitev merchandisinga dejavnost v kateri se tržna znamka enega produkta ali storitve uporablja za prodajo druge. Za produkte, kot so igrače ali oblačila, so licencirana imena blagovnih znamk, logotipi ali simboli z namenom boljše prodaje teh produktov.[1] Za lastnike te intelektualne lastnine je zaradi nizkih lastnih stroškov merchandising zelo priljubljen vir prihodka.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • Hiroshi Aoyagi (2005). Islands of eight million smiles: idol performance and symbolic production in contemporary Japan. Harvard University Asia Center.