Martin Nahtigal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Martin Nahtigal
Rojstvo2. februar 1991({{padleft:1991|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:2|2|0}}) (33 let)
Ljubljana
Državljanstvo Slovenija
Poklicnovinar, urednik, zgodovinar, filozof

Martin Nahtigal je slovenski diplomirani zgodovinar in filozof z magisterijem iz filozofije.

Življenje

Martin Nahtigal je bil rojen 2. 2. 1991 v Ljubljani. Obiskoval je Osnovno šolo Oskarja Kovačiča in kasneje Škofijsko klasično gimnazijo.

Študiral je filozofijo in zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti. Je diplomirani zgodovinar in filozof, ter magister filozofije.

Trenutno je doktorand na Fakulteti za družbene vede na področju diplomacije, kjer raziskuje pomen in ustroj tihe diplomacije ter njen vpliv na meddržavne odnose.

Dejaven je tudi na področju publicistike.

V času 14. vlada Republike Slovenije, ki jo je vodil Janez Janša, je bil nekaj časa vodja kabineta ministrice brez listnice Helena Jaklitsch, ki je bila ministrica za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu.

V času drugega slovenskega predsedovanja Svetu EU je bil zadolžen za vodenje digitalnega komuniciranja Slovenije. Tako je bil del ekipe za odnose z javnostmi na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju med 2021 in 2022.

Redno je avtor kolumn in komentarjev za številne slovenske časnike, kjer prednjači portal Domovina.je, kjer je bil več let tudi namestnik odgovornega urednika. Poleg tega je reden komentator slovenske politične krajine, kjer slovi sicer kot konservativni komentator z izrednim čutom za samorefleksijo tudi politike podobnih vrednot. Tako je bil v preteklosti reden gost tako Studia City, kot tudi Odmevov ter večernih informativnih oddaj vseh programov nacionalne televizije. Je tudi občasni gost Radia Ognjišče.

V času, ko je direktor Televizija Slovenija postal nekdanji vodja Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje v času 14. vlada Republike Slovenije, Uroš Urbanija, je Martin Nahtigal postal urednik notranje politične redakcije.


Dela

Njegovo diplomsko delo z naslovom Kako iz denarja nastane denar, ki ga je napisal leta 2015, govori o razvoju trgovine v srednjem veku in odnosu do lastništva nad časom s posledicami za današnji čas. V diplomskem delu je raziskoval teološko in filozofsko upravičenje posojanja denarja na obresti, ki je temelj razvoja bančništva ter posledično kapitalističnega sistema.

V svojem magistrskem delu z naslovom Ideološki okvir družbe : Sloterdijkova jovialna filozofija, se prvenstveno ukvarja s kritiko ciničnega uma, raziskuje družbene implikacije cinizma ter se sprašuje o tem, kaj lahko človeka premakne iz pozicije ciničnega opazovalca v gibalca upanja. V magistrskem delu se osredotoča na dela Petra Sloterdijka. Avtor v svojem magistrskem delu raziskuje cinizem in njegove družbene implikacije. Predstavi različne tokove in njihove vrednostne posledice. Raziskuje izvor ter odziv cinizma na sedanje razmere. Opiše nekatere moderne politične teorije ter njihov doprinos k vrednostnim idealom ter politično-družbeni realnosti. Nadalje usmeri svoje raziskovanje k posamezniku in njegovemu dojemanju sveta ter omejitev in karakteristik s katerimi je obdan skozi svoja občutenja in čustva. Za izhod iz cikla, v katerem se je po njegovem mnenju znašla sodobna družba, išče odgovor v osebnosti kot idealu ter raziskuje, kaj bi to pomenilo za posameznika. Civilizacija razpeta med mnoštvo mnenj in idej, civilizacija brez krmila in mornarji brez kompasa. Kaj lahko posameznik stori v tem okolju? Kaj je tisto, kar ga spremeni iz ciničnega opazovalca v gibalca upanja. V realista, ki se zaveda svojega položaja v družbi, državi in času.

Martin Nahtigal je bil tudi del uredniškega odbora revije Tretji dan, ki je krščanska revija za duhovnost in kulturo, ki jo je izdajal Medškofijski odbor za mladino, založnik pa je bilo društvo SKAM - Skupnost katoliške mladine. Pod tem imenom je izhajala od leta 1984, ko se je na predlog Lojzeta Peterleta v Tretji dan preimenoval dotedanji Bilten študentskih verskih skupin, ki je izhajal od leta 1971. Iz preproste razmnoženine, ki je prinašala pretežno obvestila o dogodkih, povezanih s študentsko pastoralo v Ljubljani, se je razvila ena najuglednejših in najbolj razširjenih humanističnih revij na Slovenskem.

Poleg tega je bil vrsto let dejaven v nevladnem sektorju, kjer je svojo pot začel na Centru za nevladne organizacije (CNVOS), nato na Skupnosti katoliške mladine (SKAM) in Mladinskem svetu Slovenije (MSS). Širši družbeni kontekst njegovega nevladniškega delovanja je najbolj zaznamovala idejna zasnova in izvedba obiska predsednika Pahorja na dogodku Stična mladih, kjer se vsako leto zbere več tisoč mladih katoličanov.

Bil je debater in prejemnik državnega priznanja za filozoski esej s področja politične filozofije. Več let je mentoriral debatno ekipo Škofijske klasične gimnazije, ki je v njegovem času dosegala odlične rezultate.

Je tudi član Malteške pomoči.


Seznam del

Nahtigal, Martin. 2020. Ideološki okvir družbe - Sloterdijkova jovijalna filozofija. Magistrsko delo.

Nahtigal, Martin. 2015. Kako iz denarja nastane denar: razvoj trgovine v srednjem veku in odnos do lastništva nad časom s posledicami za današnji čas. Diplomsko delo.

Nahtigal, Martin. 2008. Malteški viteški red. Raziskovalna naloga.

Viri

Avdio.ognjišče [Dostopano 27. 11. 2022]. Pridobljeno s:

https://avdio.ognjisce.si/search/Martin%20Nahtigal.

Martin Nahtigal. Avtor na domovina.je  [Dostopano 27. 11. 2022].

Pridobljeno s: https://www.domovina.je/author/martin-nahtigal/.


Nahtigal, M. 2020. Ideološki okvir družbe - Sloterdijkova

jovijalna filozofija. Magistrsko delo. Univerza v Ljubljani. Filozofska fakulteta.


Nahtigal, M. (2015). Kako iz denarja nastane denar (Diplomsko delo, Filozofska

fakulteta). Pridobljeno s:  https://repozitorij.unilj.si/IzpisGradiva.php?id=121087&lang=slv.


Odmev Tedna, 16.9. 2022 [Dostopano 27. 11. 2022]. Pridobljeno s:        

https://youtu.be/C6Jxib2BPbA.