Marko Štempihar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Marko Štempihar
Rojstvo10. julij 1978({{padleft:1978|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:10|2|0}}) (41 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicfilozof

Marko Štempihar je bil rojen 10. 7. 1978 v Ljubljani, v Sloveniji. Je slovenski filozof, profesor filozofije, pisatelj in avtor filozofskih člankov. Z družino živi v Domžalah.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Po končani osnovni šoli je obiskoval gimnazijo v Kamniku, nato je študiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, enopredmetni študij filozofije. Zaključil ga je z diplomskim delom O zaupanju: (meditacije o filozofiji srečevanj), ki je bilo izdano leta 2003, v sodelovanju s prof. dr. Radom Riho. Po končanem dodiplomskem študiju se je vpisal na magistrski študij in ga zaključil leta 2009 ter izdal knjigo Deleuzova socialna filozofija. V času študija je bil dejaven tudi z organiziranjem in sodelovanjem pri izvedbi predavanj, ki so potekala v AKC Metelkova mesto. Naslov teh je bil "Tečaj intelektualne samoobrambe". Javno je predaval tudi v okviru študentskega društva Iskra.

Začetki njegovega dela so bili v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku (CIRIUS Kamnik), kjer je bil zaposlen predvsem kot asistent mladostnikom s poškodbo glave in težavami v duševnem razvoju. Občasno je tam opravljal tudi pedagoško delo, nudil je učno pomoč in predaval za srednješolce. Nato je eno leto opravljal delo učitelja v osnovni šoli, kjer je poučeval tudi izbirni predmet Filozofija za otroke. Leta 2008 se je zaposlil na gimnaziji Bežigrad, kjer uči v gimnazijskem in mednarodnem programu. Na gimnaziji uči priprave na maturo iz filozofije, v programu Mednarodne mature na mednarodni šoli pa še predmet Theory of knowledge. Iz tega izhaja tudi njegovo zanimanje za izboljšanje učnega načrta in kritičnosti pedagogike.

S svojimi zanimivimi prispevki aktivno sodeluje pri filozofski reviji FNM, ki je namenjena učiteljem, dijakom in študentom filozofije. Revija je pomemben dopolnilni vir za predmet filozofije na maturi, izdaja pa jo Državni izpitni center RIC.

Od leta 2012 piše članke tudi za spletno stran ZA-MISLI, kjer je začel kot pisec refleksij gimnazijskega profesorja in nato prehajal na druge raznovrstne aktualne teme, obravnavane s filozofskega vidika. Marko Štempihar je prav tako avtor ali soavtor številnih člankov, objavljenih v revijah Borec, kulturni reviji Apokalipsa, Vzgoja in izobraževanje, teološko kulturni in družbeni reviji Znamenje itd. Državni izpitni center je leta 2007 izdal delo Filozofija in otrok, h kateri je prispeval tudi Marko Štempihar. V letu 2012 se je ukvarjal tudi s prevajanjem in sicer delo Gillesa Deleuza z naslovom Spinoza: praktična filozofija, v sodelovanju z njegovim mentorjem za magisterij, Igorjem Pribacem. Leta 2013 je izdal še samostojno avtorsko delo Portret nomada: Deleuzova socialna filozofija pri založbi Krtina.

Rad se ukvarja z etiko, spoznavno teorijo, politično filozofijo ter povezavo med filozofijo in psihoanalizo. Zanima pa se tudi za azijske teorije, kot so zen, budizem in taoizem. V času študija na fakulteti se je začeli zanimati za francoske filozofe, od časa po 2. svetovni vojni, preko 60. let do danes - za mislece, kot so: Deleuze, Foucault, Derrida, Lacan, Badiou, Baudrillard. Kot pedagog se je ponovno začel zanimati za zgodovino filozofske misli klasičnih filozofov kot so Platon, Sokrat, Aristotel, Descartes, Kant, Nietzsche, Heidegger... Saj so problemi, s katerimi so se ukvarjali klasični avtorji aktualni tudi danes.

Viri[uredi | uredi kodo]

Mestna knjižnica Kranj. [internet]. [citirano 29.11.2016]. Dostopno na naslovu: http://www.mkk.si/book/fnm-filozofija-na-maturi/ Za-misli. [internet]. [citirano 29.11.2016]. Dostopno na naslovu: http://za-misli.si/domov/arhiv/11:mstempihar Znamenje: revija za teološka, družbena in kulturna vprašanja. [internet]. [citirano 29.11.2016]. Dostopno na naslovu: https://books.google.si/books/about/Znamenje.html?id=vLywOQAACAAJ&redir_esc=y WorldCat. [internet]. [citirano 29.11.2016]. Dostopno na naslovu: http://www.worldcat.org/search?q=au%3AŠtempihar%2C+Marko.&fq=&dblist=638&start=1&qt=page_number_link

Ustni viri[uredi | uredi kodo]

ŠTEMPIHAR, Marko (1978). Domžale. 29. januar 2017

Literatura[uredi | uredi kodo]

Štempihar, M. 2013. Portret nomada : Deleuzova socialna filozofija / Marko Štempihar. Ljubljana : Krtina.