Mali vinski veščec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mali vinski veščec
Deilephila porcellus-01 (xndr).jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Naddružina: Bombycoidea (prelci)
Družina: Sphingidae (veščci)
Rod: Deilephila
Vrsta: D. porcellus
Znanstveno ime
Deilephila porcellus
(Linnaeus, 1758)[1]
Sinonimi

Mali vinski veščec (znanstveno ime Deilephila porcellus) je vrsta nočnih metuljev iz družine veščcev, ki je razširjena po Evropi, severni Afriki in zahodni Aziji.[2]

Opis[uredi | uredi kodo]

Mali vinski veščec je podoben velikemu vinskemu veščcu, le da je z razponom kril med 45 in 51 mm, od njega precej manjši. Prednji par kril je olivno rjavkaste barve z rožnatim robom.Glava, oprsje in trup so rožnati z olivnimi lisami. V suhih območjih poselitve, v Mali in osrednji Aziji, mali vinski veščec nima rožnate obarvanosti. Metulj leta med majem in julijem, odvisno od lokacije.

Ličinka je sivo rjave ali temno sive barve z rumenkasto rjavimi prednjimi segmenti. Glava je bolj siva od ostalih delov. Na zadku ta vrsta nima trna, temveč dvojno bradavico. V zgodnjih stadijih je gosenica sivkasto zelene barve, poraščena pa je s črnikastimi dlačicami. Glava je rumenkasta. Gosenice se hranijo na rastlinah iz rodu Galium in Epilobium.

Mali vinski veščec je v Alpah in Španiji razširjen do nadmorske višine okoli 1600 m, v Severni Afriki in Turčiji do 2000 m, v osrednjem Iranu in osrednji Aziji pa je razširjen na nadmorskih višinah med 2000 in 2500 m.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "CATE Creating a Taxonomic eScience - Sphingidae". Cate-sphingidae.org. Pridobljeno dne 2011-11-01.
  2. Bestmann, H. J.; Erler, J.; Garbe, W.; Kern, F.; Martischonok, V.; Schäfer, D.; Vostrowsky, O.; Wasserthal, L. T. (1992). "Pheromone components of the female elephant hawk-moth, Deilephila elpenor, and the silver-striped hawk-moth, Hippotion celerio". Experientia. 48 (6): 610–613. doi:10.1007/BF01920249. Pridobljeno dne 2017-10-22.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]