Mačje leto: nekaj mačjemu koledarju podobnega

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mačje leto: nekaj mačjemu koledarju podobnega  
AvtorSvetlana Makarovič
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
Založnikzaložba Ljubljana: Dokumentarna
Datum izida1987
Žanrkratka sodobna pravljica
Vrsta medijamapa
Klasifikacija
COBISS ID93239

Mačje leto: nekaj mačjemu koledarju podobnega je slovenska kratka sodobna pravljica, delo Svetlane Makarovič, ilustrirala jo je Svetlana Makarovič. Delo izdano leta 1987 pri založbi Ljubljana: Dokumentarna.

O avtorici[uredi | uredi kodo]

Svetlana Makarovič je slovenska pesnica in mladinska pisateljica. Rodila se je 1. januarja 1939, v Mariboru. Svetlana Makarovič je vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodbica govori o smetiščenm mačku, ki ni bil zadovoljen s svojim življenjem. Njegovo godrnjanje, češ ljudje in miši niso več kar so bili, je slišala stara pretegnjena mačka. Po pogovoru sta se odločila, da bosta poiskala nov dom. Na poti k boljšemu življenju sta srečala veliko mačk(januarskega mucka, februarske mucke, marčno mamo muco z dvema porednima muckoma, aprilskega mucka, dva majska mucka, junijskega maca, julijskega muca, avgustovskega muca, septemberskega mačka, oktoberskega mačka, novemberskega muca in štiri decemberske mucke). Te so jih vabile k sebi, vendar nikjer nista bila zadovoljna. Mačje leto se je izteklo in novo leto sta praznovala pri decemberskih muckih. Po praznovanju pa sta se odločila, da bosta obiskala vse prijatelje, ki sta jih spoznala med potjo.


Književni liki[uredi | uredi kodo]

Glavna lika v pravljici sta smetiščni maček in njegova prijateljica stara,pretegnjena mačka.

V pravljici pa nastopajo še januarski mucek, februarska mucka, marčna mama muca z dvema porednima muckoma, aprilski muc, dva majska mucka, junijski muc, julijski muc, avgustovski muc, septemberska mačka, oktobrski maček, novembrski muc in štirje decembrski mucki.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Mačje leto: nekaj mačjemu koledarju podobnega, Ljubljana: Dokumentarna, 1987

Glej tudi[uredi | uredi kodo]