MGMT

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

The Management oziroma bolj znana pod kratico MGMT, je ameriška psihodelična rock skupina, katero sta ustanovila Benjamin Goldwasser in Andrew VanWyngarden. Goldwasser in VanWyngarden sta ustanovila skupino v prvem letu šolanja na univerzi v Wesleyu "Nisva poskušala ustanoviti benda," je izjavil Goldwasser. "V prostem času sva se družila in poslušala glasbo, ki nama je bila všeč." Eksperimentirala sta z noise rockom in elektroniko, nato pa sta pričela ustvarjati v smeri psihodeličnega rocka. Diplomirala sta leta 2005 in nato pričela z obsežno turnejo. Skupina se je najprej imenovala The Management, vendar je to ime uporabljala že druga skupina, zato so pričeli z uporabo krajšave MGMT.

Albumi[uredi | uredi kodo]

Oracular Spectacular (2006)[uredi | uredi kodo]

Leta 2006, ko so izdali prvi album Oracular Spectacular, ki je vseboval deset skladb, sta glasbenika prejela klic iz odbora Columbia Records, rekoč da jim je všeč njuna glasba. Mislila sta, da gre za šalo. Po izidu albuma sta igrala večinoma kot predskupina za nekaj priznanih izvajalcev in skupin, med drugimi tudi za Radiohead in Paula McCartneya, ki je priznal, da je njihov oboževalec in si želi v prihodnosti z njimi tudi sodelovati.

Congratulations (2010)[uredi | uredi kodo]

Njihov drugi album je Congratulations, ki je bil izdan 13. aprila 2010. Na tem albumu so izdali štiri nove single, 9. marca 2010 pa je MGMT izdal pesem Flash Delirium, ki je na voljo za brezplačen prenos na njihovi spletni strani. Od 20. marca pa je njihov celoten album možno poslušati na njihovi uradni spletni strani. Naslednje leto je skupina imela obširno turnejo, gostovala je na številnih televizijskih oddajah in razprodala do takrat njihov največji koncert. Avgusta so sodelovali na Festivalu Coachella v Kaliforniji, ki vsako leto privabi okoli 120.000 obiskovalcev.

MGMT (2012)[uredi | uredi kodo]

Januarja 2012 je skupina potrdila, da delajo na novem albumu z naslovom MGMT in da je Andrew VanWyngarden napisal že pet pesmi.

Po izidu njihovega prvega albuma so se člani, ki so nastopali na koncertih poleg skupine, pridružili še snemanjem v studijih. To so bili basist Matthew Asti, kitarist James Richardson in bobnar Will Berman.Dosežki in nagrade[uredi | uredi kodo]

- 5. oktobra 2007 je spletna stran Spin.com imenovala MGMT za “Umetnika dneva”.

- 14. novembra 2007 je revija Rolling Stone dodala skupino na svoj seznam najboljših deset “izvajalcev”.

- Leta 2008 je MGMT zasedel deveto mesto na listi desetih najboljših glasbenih skupin, televizijske hiše BBC.

- The Management je bila tudi najbolj predvajana skupina na spletni strani Last.fm leta 2008. --Malinovc (pogovor) 07:55, 4. marec 2013 (CET) -MGMT-jev prvi album, Oracular Spectacular, je pričel na 12. mestu na glasbeni lestvici Velike Britanije in bil imenovan za 18. najboljši album desetletja. NME ga pa je imenoval za album leta 2008, skupina se je še istega leta pojavila na Avstralski lestvici najboljših 100 glasb leta, kjer je zasedla 2. mesto z “Electric Feel”, 5. mesto s "Kids” in 18. mesto z “Time to Pretend”. Leta 2010 je bila skupina nominirana za svoje prve Grammy nagrade, za najboljše nove izvajalce, s skladbo “Kids” pa za najboljšo pesem v izvedbi dueta ali vokalne skupine. Leta 2009 pa je Justice remiks njihove pesmi “Electric Feel” prejel Grammy-a za najboljši ne klasični remiks.