Lovkasta mrežnica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lovkasta mrežnica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Red: Phallales
Družina: Phallaceae (klinčarke)
Rod: Clathrus (mrežnice)
Vrsta: C. archeri
Znanstveno ime
Clathrus archeri
(Berk.) Dring 1980
Sinonimi[1]
  • Lysurus archeri Berk. (1859)
  • Anthurus archeri (Berk.) E.Fisch. (1886)
  • Aserophallus archeri (Berk.) Kuntze (1891)
  • Pseudocolus archeri (Berk.) Lloyd (1913)
  • Schizmaturus archeri (Berk.) Locq. (1977)
O uporabi mikomorfopoljaPredloga:Mikomorfopolje
O uporabi mikomorfopolja
''Clathrus archeri''
mikološke značilnosti:
 

brez značilnega klobuka

 

pritrditev himenija: ni podano

 

bet: ga ni

 

ekologija: gniloživstvo

 

užitnost: neužitna


Lovkasta mrežnica ali veliki lovkar[2] (znanstveno ime Clathrus archeri) je gliva, ki je v Sloveniji invazivna in se je po svetu razširila iz Avstralije.

V Sloveniji je bil prvi pojav glive zabeležen leta 1966.[2] Strokovnjaki predvidevajo, da je gliva v Slovenijo prišla z volno in se nato spontano razširila. V gozdovih jo lahko opazimo od julija do oktobra, pojavlja pa se predvsem na odpadlem listju, drevesnih panjih in drugem lesnem odpadu. Gliva najprej požene trosnjak ali t.i. vražje oziroma čarovniško jajce, s svetlo sivo kroglasto ovojnico. To jajce ima premer do 3 cm, obdano pa je z zdrizasto plastjo in tanko zunanjo kožo. Na sredini trosnjaka se že v začetku nakazuje rjavo rdeča struktura gobe, ki je v prerezu lepo vidna. Na vrhu trosnjaka nato nastane razpoka, iz katere se pokaže od 3 do 7, sprva bledo rdečih trosnjakov, ki se sčasoma popolnoma odprejo in raztegnejo ter dobijo intenzivno rdečo barvo. Končna dolžina trosnjakov je 5-12 cm. Na osrednjem delu površja trosnjakov so po celi dolžini črne pege, tako da goba na koncu izgleda kot sipa ali polip z lovkami.[3] Trosnjaki so prekriti z olivno zeleno sluzjo, v kateri so trosi. Gliva ima značilen vonj po mrhovini, ki privablja muhe, te pa nato raznašajo trose.[2]

Reference[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »GSD Species Synonymy: Clathrus archeri (Berk.) Dring«. Species Fungorum. CAB International. Pridobljeno 8. decembra 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 »Lovkasta mrežnica ali veliki lovkar«. Kozjanski park. 11. junij 2019. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. avgusta 2020. Pridobljeno 17. junija 2020.
  3. »Cláthrus árcheri, lovkasta mrežnica«. Gobarsko društvo Lisička. Pridobljeno 17. junija 2020.

Literatura[uredi | uredi kodo]