Loveint

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

LOVEINT je praksa zaposlenih v obveščevalni službi, ki izkoriščajo svoje obsežne možnosti spremljanja, da vohunijo za svojimi ljubezenskimi partnerji ali zakonci. Izraz je bil skovan podobno inteligentni terminologiji, kot so SIGINT, COMINT ali HUMINT.

Agencija za nacionalno varnost[uredi | uredi kodo]

Izraz LOVEINT je izviral iz NSA, kjer je bil prijavljen približno en tak dogodek na leto. V letu 2013 je bilo v zadnjem desetletju prijavljenih osem in so levji delež nepooblaščenih dostopov, ki jih je navedel NSA[1]. Večina incidentov je bilo prijavljenih od ljudi ki so jih izvajali, na primer med poligrafskim testom. NSA jih sankcionira z ukrepom tudi do prenehanja delovnega razmerja. V petih primerih je delavec NSA sam odstopil in preprečil kakršne koli sankcije zoper njega. V dveh drugih primerih so se upokojili. Najslabša sankcija je bila "zmanjšanje plače za dva meseca, zmanjšanje stopnje in dostop do tajnih podatkov, ki se prekličejo". En primer je bil posredovan Ministrstvu za pravosodje, ki pa je zavrnil pregon[2].

Nemška zvezna obveščevalna služba[uredi | uredi kodo]

Septembra 2007 je bilo sporočeno, da je uslužbenec nemške zvezne obveščevalne službe zlorabil svoja pooblastila, da je prebral elektronsko pošto ljubimca svoje žene.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Edward Moyer (2013-09-27). "NSA offers details on 'LOVEINT' (that's spying on lovers, exes)". CNET. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-03-23. Pridobljeno dne 2014-03-23.
  2. Ryan Gallagher (2013-09-27). "Loveint: How NSA spies snooped on girlfriends, lovers, and first dates". Future Tense. Slate. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-03-23. Pridobljeno dne 2014-03-23.