Lolo v knjižnici

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Lolo v knjižnici  
AvtorAndreja Vukmir
IlustratorIrena Zagožen
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ZaložnikSamozaložba Andreja Vukmir
Datum izida2009
Žanrkratka slikanica za otroke
Št. strani16
Klasifikacija
ISBN978-961-92607-0-8
COBISS ID244188416


Lolo v knjižnici (2009) je prva kratka slikanica za otroke iz zbirke Lolo v knjižnici, ki jo je napisala Andreja Vukmir. Prvič je izšla leta 2009 v samozaložbi pisateljice. Celotno zbirko je ilustrirala Irena Zagožen.

Povzetek vsebine[uredi | uredi kodo]

Lovro (Lolo je njegov vzdevek) je prvošolec, ki bo prvič obiskal šolsko knjižnico. Tega izziva ga je strah, saj ga je sestra Urša prestrašila, da v knjižnici živi pošast. Kljub strahu obišče knjižnico, v kateri ni pošasti, vendar je knjižničarka sosedova Ančka, ki prvošolcem razdeli izkaznice in jim predstavi pravila knjižnice.

Predstavitev književnih oseb[uredi | uredi kodo]

V celotni zbirki je glavna književna oseba Lovro - Lolo, je prvošolec, ki raziskuje šolo, knjižnico, dom in svet in rad zaide v težave.

Analiza[uredi | uredi kodo]

Prva otroška slikanica iz zbirke Lolo v knjižnici (2009) govori o prvih stikih s knjižnico in svetom branja v njej. Je literarno-poučna slikanica. Pisateljica nas popelje v knjižnico in nas navaja na uporabnika knjižnice. Izbor besedišča je pretehtan, skladnja poenostavljena kot je preprost prvošolec, ves zvedav, s strahovi. Znani prizori omogočajo poistovetenje, kako postaneš uporabnik knjižnice. Nevsiljivo spozna pojme (bralec, član, izkaznica, knjiga, šolska knjižnica).

Motivno-tematske povezave[uredi | uredi kodo]

V knjigi Lektor Jakob (2004), avtorja Huseinović Kašmirja, glavna oseba pokaže na pravilnost besed lektorja Jakoba, saj tudi prvošolec Lolo govori po otročje, ne razume pomena besed (član knjižnice zamenja za člen knjižnice). Vukmirjeva je želela branje in obisk knjižnice čim bolj približati otroku, podobno tudi Tilka Jamnik v knjigah Ostržek bere za bralno značko (2006) in Pika v knjižnici (2004). Nevsiljivo se seznanimo z bralno značko in znanimi knjižnimi junaki. Za nekoliko starejše otroke je zanimiva povezava med Matildo (Roald Dahl: Matilda, 2001), vneto prebiralko knjig in njen prvi stik s knjižničarko Felčevo. Lolo bere pravljice, pozna tudi pravljičnega, risanega junaka Frančka. Ljubka zbirka o želvaku Frančku in njegovih prijateljih otroke popelje v čudoviti svet branja. Zbirka Beremo s Frančkom avtorice Jennings Sharon je namenjena otrokom, ki se preizkušajo v prvih bralnih korakih, besedne zveze v stavkih so preproste in za mladega bralca razumljive kot pri Vukmirjevi. Očka Lolu prebira pred spanjem pravljice in doseže mirno spokojnost kot Veliki Medo, ki prebira Malemu Medu medvedjo knjigo (Martin Waddell - Ne moreš zaspati, Mali Medo?, 1993). Motiv obiska knjižnice in z njo povezanih pojmov (bralec, član, izkaznica, knjiga, šolska knjižnica) se pojavlja še v mladinski literaturi Kje stanujejo knjige, 2009 (Tatjana Kokalj), Povodni mož v knjižnici, 2009 (Nadja Puppis).

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Vukmir, Andreja (2009). Lolo v knjižnici. Kamnik: samozaložba.