Leskov semenar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Leskov semenar
Flickr - Lukjonis - Bug - Curculio nucum.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Coleoptera (hrošči)
Naddružina: Curculionoidea (rilčkarji)
Družina: Curculionidae (pravi rilčkarji)
Rod: Curculio
Vrsta: C. nucum
Znanstveno ime
Curculio nucum
Linnaeus, 1758

Leskov semenar (znanstveno ime Curculio nucum) je vrsta pravih rilčkarjev, ki velja za škodljivca v leskovih nasadih in je razširjen skoraj po celotni Evropi, od južne Švedske, Finske in Velike Britanije, pa vse do Sredozemlja.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli hroščki dosežejo dolžino od 6 do 8,5 mm.[1] Samice imajo rilčke, ki so dolgi kot celo telo in imajo rdečkasto konico. Rilčki samcev so eno tretjino krajši. Barva leskovega semenarja je lešnikovo rjava. Samice zalegajo jajčeca v cvetove leske,[2] ličinke pa se po izleganju hranijo v notranjosti lešnika. Ob koncu poletja se ličinke pregrizejo na prosto skozi okrogle izhodne odprtine in padejo na tla. Nato se vkopljejo v tla, kjer preživijo zimo. Večina ličink nato diapavzira celo naslednje leto, skozi preobrazbo pa gredo naslednje poletje. Običajno preobraženi imagi preživijo naslednjo zimo v bubah, spomladi pa se prebijejo na plano. Samice postanejo plodne šele mesec do dva kasneje.

Škodljivec in njegovo zatiranje[uredi | uredi kodo]

Običajna praksa pri zatiranju leskovega semenarja je škropljenje nasadov z insekticidi, ponekod pa se že izvajajo poskusi z alternativnimi metodami. Tako so v Turčiji, Italiji, Franciji in Španiji že v teku raziskave na področju biološkega nadzora škodljivcev. Za ta namen se izvajajo poskusi z uporabo entomopatogenih nematod, kot so Heterorhabditis indica.[3] Nematode napadajo razvite ličinke, ki so se že zakopale v zemljo. Poleg tega se izvajajo poskusi z entomopatogenih glivami Beauveria bassiana. Italijanski znanstveniki so dokazali, da ta gliva prav tako pobije skoraj vse ličinke v zemlji, če je nanešena na tla v času, ko se ličinke vkopavajo.[4]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. [1] http://www.kerbtier.de/
  2. "Leskov semenar". Gozdarski inštitut Slovenije. Pridobljeno dne 15. junija 2018.
  3. "Arhivirano" (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2014-05-21. Pridobljeno dne 2012-03-05. A. Peters. Control of the hazel nut weevil Curculio nucum with entomopathogenic nematodes.
  4. [2] B. Paparatti , S. Speranza. Biological Control of Hazelnut Weevil (Curculio nucum L., Coleoptera, Curculionidae) Using the Entomopathogenic Fungus Beauveria bassiana (Balsamo) Vuill. (Deuteromycotina, Hyphomycetes). VI International Congress on Hazelnut 686, 2004 - actahort.org