Pojdi na vsebino

Leskov semenar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Leskov semenar

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Coleoptera (hrošči)
Naddružina: Curculionoidea (rilčkarji)
Družina: Curculionidae (pravi rilčkarji)
Rod: Curculio
Vrsta: C. nucum
Znanstveno ime
Curculio nucum
Linnaeus, 1758

Leskov semenar (znanstveno ime Curculio nucum) je vrsta pravih rilčkarjev, ki velja za škodljivca v leskovih nasadih in je razširjen skoraj po celotni Evropi, od južne Švedske, Finske in Velike Britanije, pa vse do Sredozemlja.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli hroščki dosežejo dolžino od 6 do 8,5 mm.[1] Samice imajo rilčke, ki so dolgi kot celo telo in imajo rdečkasto konico. Rilčki samcev so eno tretjino krajši. Barva leskovega semenarja je lešnikovo rjava. Samice zalegajo jajčeca v cvetove leske,[2] ličinke pa se po izleganju hranijo v notranjosti lešnika. Ob koncu poletja se ličinke pregrizejo na prosto skozi okrogle izhodne odprtine in padejo na tla. Nato se vkopljejo v tla, kjer preživijo zimo. Večina ličink nato diapavzira celo naslednje leto, skozi preobrazbo pa gredo naslednje poletje. Običajno preobraženi imagi preživijo naslednjo zimo v bubah, spomladi pa se prebijejo na plano. Samice postanejo plodne šele mesec do dva kasneje.

Škodljivec in njegovo zatiranje[uredi | uredi kodo]

Običajna praksa pri zatiranju leskovega semenarja je škropljenje nasadov z insekticidi, ponekod pa se že izvajajo poskusi z alternativnimi metodami. Tako so v Turčiji, Italiji, Franciji in Španiji že v teku raziskave na področju biološkega nadzora škodljivcev. Za ta namen se izvajajo poskusi z uporabo entomopatogenih nematod, kot so Heterorhabditis indica.[3] Nematode napadajo razvite ličinke, ki so se že zakopale v zemljo. Poleg tega se izvajajo poskusi z entomopatogenih glivami Beauveria bassiana. Italijanski znanstveniki so dokazali, da ta gliva prav tako pobije skoraj vse ličinke v zemlji, če je nanešena na tla v času, ko se ličinke vkopavajo.[4]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. [1] http://www.kerbtier.de/
  2. »Leskov semenar«. Gozdarski inštitut Slovenije. Pridobljeno 15. junija 2018.
  3. »Arhivirano« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 21. maja 2014. Pridobljeno 5. marca 2012. A. Peters. Control of the hazel nut weevil Curculio nucum with entomopathogenic nematodes.
  4. [2] B. Paparatti , S. Speranza. Biological Control of Hazelnut Weevil (Curculio nucum L., Coleoptera, Curculionidae) Using the Entomopathogenic Fungus Beauveria bassiana (Balsamo) Vuill. (Deuteromycotina, Hyphomycetes). VI International Congress on Hazelnut 686, 2004 - actahort.org