Laganosuchus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Laganosuchus
Fosilni razpon: 95 milijonov let pr. n. št.
Spodnja čeljust Laganosuchusa thaumastosa
Spodnja čeljust Laganosuchusa thaumastosa
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Nižji razred: Archosauromorpha
(nerangirano) Crurotarsi
Nadred: Crocodylomorpha
Družina: Stomatosuchidae
Rod: Laganosuchus
Sereno & Larsson, 2009
Vrste
  • L. thaumastos Sereno and Larsson, 2009 (type)
  • L. maghrebensis Sereno and Larsson, 2009

Laganosuchus je izumrl rod stomatosuchidskih krokodilom podobnih plazilcev. Fosili se nahajajo na področju Nigra in Maroka in segajo v zgornjo kredo [1] Ime "krokodil palačinkar" izhaja iz stare grščine laganon ("palačinka") in souchos ("krokodil") v povezavi z nizko lobanjo, ki je karakteristika vseh stomatosuchidov. Paul Sereno in Hans Larsson sta ga poimenovala "PancakeCroc" oz. "Krokodil Palačinkar", ki sta mu tudi prva določila rod v monografiji, objavljeni v ZooKeys leta 2009 skupaj z drugimi saharskimi krokodilom podobnimi plazilci, kot so Anatosuchus in Kaprosuchus.[2] Po Serenu, je primerek Laganosuchusa segal do 6 m dolžine. Ploska lobanja je obsegala 1 m dolžine, prehranjeval pa se je z ribami.[2] Ure dolgo je nepremično čakal na plen, da je priplaval v bližino, nakar se je pognal nadenj s široko odprtimi čeljustmi z ostrimi, koničastimi zobmi.[2][3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Sereno, P. C.; and Larsson, H. C. E. (2009). "Cretaceous crocodyliforms from the Sahara". ZooKeys 28 (2009): 1–143.  Navedi uporablja nezaželen parameter |coauthors= (pomoč)
  2. ^ 2,0 2,1 2,2 Schmid, Randolph E. (November 19, 2009). "3 new ancient crocodile species fossils found". The Associated Press. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne November 27, 2009. 
  3. ^ Devlin, Hannah (November 20, 2009). "Meet Boar, Rat and Pancake: the ancient, giant crocodiles found in Sahara". Times Online. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]