Pojdi na vsebino

Laganosuchus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Laganosuchus
Fosilni razpon: 95 milijonov let pr. n. št.

Spodnja čeljust Laganosuchusa thaumastosa
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Nižji razred: Archosauromorpha
(nerangirano) Crurotarsi
Nadred: Crocodylomorpha
Družina: Stomatosuchidae
Rod: Laganosuchus
Sereno & Larsson, 2009
Vrste
  • L. thaumastos Sereno and Larsson, 2009 (type)
  • L. maghrebensis Sereno and Larsson, 2009

Laganosuchus je izumrl rod stomatosuchidskih krokodilom podobnih plazilcev. Fosili se nahajajo na področju Nigra in Maroka in segajo v zgornjo kredo [1] Ime "krokodil palačinkar" izhaja iz stare grščine laganon ("palačinka") in souchos ("krokodil") v povezavi z nizko lobanjo, ki je karakteristika vseh stomatosuchidov. Paul Sereno in Hans Larsson sta ga poimenovala "PancakeCroc" oz. "Krokodil Palačinkar", ki sta mu tudi prva določila rod v monografiji, objavljeni v ZooKeys leta 2009 skupaj z drugimi saharskimi krokodilom podobnimi plazilci, kot so Anatosuchus in Kaprosuchus.[2] Po Serenu, je primerek Laganosuchusa segal do 6 m dolžine. Ploska lobanja je obsegala 1 m dolžine, prehranjeval pa se je z ribami.[2] Ure dolgo je nepremično čakal na plen, da je priplaval v bližino, nakar se je pognal nadenj s široko odprtimi čeljustmi z ostrimi, koničastimi zobmi.[2][3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Sereno, P.C.; Larsson, H.C.E. (2009). »Cretaceous crocodyliforms from the Sahara«. ZooKeys. 28 (2009): 1–143.
  2. 2,0 2,1 2,2 Schmid, Randolph E. (19. november 2009). »3 new ancient crocodile species fossils found«. The Associated Press. Arhivirano iz spletišča dne 27. novembra 2009. Pridobljeno 20. novembra 2009.
  3. Devlin, Hannah (20. november 2009). »Meet Boar, Rat and Pancake: the ancient, giant crocodiles found in Sahara«. Times Online.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]