Kupid in Psihe (Kapitolski muzeji)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Kupid in Psiha (Kapitolski muzeji))
Kupid in Psihe
Umetnikneznan
Vrstamarmorni kip, rimska kopija
helenističnega dela
Mere125 cm cm
KrajKapitolski muzeji, Rim

Marmorni kip Kupid in Psihe, shranjen v Kapitolskih muzejih[1] v Rimu, so rimske kopije iz 1. ali 2. stoletja poznega helenističnega izvirnika [2]. Papež Benedikt XIV. ga je leta 1749, kmalu po odkritju, daroval Kapitolskim muzejem. Zaradi svoje graciozne uravnoteženosti in sentimentalnega videza je postal priljubljen med neoklasicističnimi generacijami umetnikov in obiskovalcev, kopiran pa je bil v številnih materialih, od brona do porcelana [3]. Antonio Canova se je zavestno odločil, da bo s svojim Kupidom in Psihe leta 1808 prekosil antični original (ilustracija, spodaj levo).

Kupid in Psihe, Antonio Canova, 1808 (Ermitaž, Sankt Petersburg)

Skulpturo so odkrili na vrtu vigna canonico Panicale na Aventinskem griču februarja 1749.[4]

Skulptura je precej zasenčila rimski marmor Krilati Kupid in Psihe, ki so ga odkrili v 17. stoletju in ga premaknili v Medičejsko zbirko v Firencah. Kapitolska Kupid in Psihe sta bila med smetano rimskih zbirk, ki so jih Francozi po pogojih Tolentinske pogodbe (1797) prenesli v Pariz. V Rim so ga vrnili po padcu Napoleona.

Niso bili vsi gledalci zadovoljni z njegovo povprečno izvedbo in Francis Haskell in Nicholas Penny sta ugotovila, da je Jean-Baptiste de Saint-Victor [5] menil, da je odsev nekega prejšnjega, boljšega dela in da je že prej Joseph-Jerome Le Français de Lalande je v tisku upal[5], da bo morda spodbudil kakšnega sodobnega kiparja, da bo na isto temo izdelal nadstandardno delo. Antonio Canova se je leta 1808 izziva lotil zavestno s svojim kipom Kupid in Psihe.

Drugo različico kipa je odkril Giuseppe Fede v svojih zgodnjih izkopavanjih v Hadrijanovi vili v Tivoliju. Zdaj je izginila, vendar jo je v dokončanem in obnovljenem stanju narisal Pompeo Batoni, ki je v letih 1727–30 sestavil "muzej papirja" antikvitet za angleškega starinarja Richarda Tophama [6]. Kupid se je obnavljal, suho je odvrnil glavo

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Musei Capitolini, inv. MC0408.
  2. Wolfgang Helbig, et al. Führer durch die öffentichen Sammlungen klassischer Altertümer in Rom, 1963-72, vol. ii:238f.
  3. Various copies in a range of materials are noted by Francis Haskell and Nicholas Penny, Taste and the Antique: the lure of classical sculpture 1500-1900 1981: cat. no. 26, pp189-91.
  4. (Giovanni Pietro Lucatelli), Museo Capitolino, o sia descrizione delle statue, Rome, 1750:30, opisan kot "graciozna skupina moškega in ženske, ki se nežno objemata", ugotavljata Haskell in Penny 1981; opis in odkritje v vigna del canonico Panicale je ponovil Filippo Titi v Descrizione delle pitture, sculture e architetture esposte al pubblico in Roma, Rome, 1763:vol. II:22, in vsak vodnik v nadaljevanju.
  5. 5,0 5,1 Lalande, Voyage d'un François en Italie, Paris, 1769, reflecting his voyage of 1765-66; an expanded edition was issued in 1787-88; noted by Haskell and Penny.
  6. The Topham Batoni drawing, with the rest of his collection, has passed to the library of Eton College; the drawing is illustrated in Haskell and Penny 1981:93, fig. 52

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]