Kung Fu Panda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kung Fu Panda
RežijaJohn Wayne Stevenson
Mark Osborne
ProdukcijaMelissa Cobb
ScenarijJonathan Aibel
Glenn Berger
ZgodbaEthan Reiff
Cyrus Voris
VlogeJack Black
Dustin Hoffman
Angelina Jolie
Jackie Chan
Ian McShane
Lucy Liu
Seth Rogen
David Cross
Randall Duk Kim
GlasbaHans Zimmer
John Powell
FotografijaYong Duk Jhun
MontažaClare de Chenu (kot Clare Knight)
Studio
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
6. junij 2008
Dolžina
90 minut
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina
Proračun130 milijonov USD
Dohodek bruto631.744.560 USD[1]

Kung Fu Panda je animiran film studia DreamWorks Animation iz leta 2008, ki sta ga režirala Mark Osborne in John Stevenson. Glavnim likom so glasove posodili Jack Black, Dustin Hoffman in Angelina Jolie.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba se dogaja v Dolini miru, ki jo poseljujejo antropomorfne živali in govori o dobrodušnem, a nekoliko nerodnem ter vedno lačnem pandi z imenom Po, ki dela v družinskem lokalu in si želi postati kung fu bojevnik. V neverjetnem spletu okoliščin je izbran za Zmajevega bojevnika, ki se bo spoprijel z zlobnim snežnim leopardom Tai Lungom, ki bo po prerokbi kmalu ušel iz zapora. Zato začne s treningom pri mojstru Šifuju, a ga ta in njegovi ostali učenci nenehno zaničujejo ter poskušajo doseči, da bi Po opustil trening. Kmalu Tai Lung res uide ter se odpravi maščevat Dolini miru in želvji mojster Oogway, ki je izrekel prerokbo, prepriča Šifuja da bo zares izučil Poja borilnih veščin. Kljub začetnemu obupu zaradi Pojeve nerodnosti kmalu ugotovi, da je Po sposoben neverjetnih gibov, če ga motivira hrana, zato na tej podlagi improvizira kung fu slog. Medtem se odpravijo ostali Šifujevi učenci spopast s Tai Lungom, a jih ta popolnoma porazi. Šifu se takrat odloči, da je Pojev trening končan in da je Po vreden prejeti Zmajev zvitek, ki naj bi vseboval skrivnost neomejene moči (in je tudi razlog za Tai Lungov bes). Na zvitku na Pojevo začudenje ni drugega kot prazna zlata prevleka, zato se obupan z ostalimi odpravi evakuirat dolino. Tam mu oče prizna, da je slavna skrivna sestavina, zaradi katere so njegovi rezanci tako priljubljeni, nič - pomembno je samo, kaj drugi verjamejo da je. Po takrat dojame sporočilo Zmajevega zvitka in pohiti nazaj proti palači da bi se spopadel s Tai Lungom, ki je medtem že skoraj ubil Šifuja. V boju pade zvitek v njegove roke, a ne razume simbolike in na koncu ga Po premaga, s čimer si prisluži spoštovanje sobojevnikov in slavo po celotni dolini.

Odziv[uredi | uredi kodo]

Film je bil dobro sprejet tako med občinstvom kot tudi kritiki. Slednji so izpostavili izvirno zgodbo, kvalitetno računalniško animacijo in zabavnost.[2][3] Doživel je tudi finančni uspeh, že v prvem vikendu predvajanja v kinematografih je v ZDA prinesel 60 milijonov USD prihodkov in do konca predvajanja po vsem svetu preko 600 milijonov.[1] Nominiran je bil tako za oskarja kot tudi za zlati globus v kategoriji animiranih celovečernih filmov, a je v obeh primerih nagrado prejel Pixarjev film Wall-E.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Kung Fu Panda«. Box Office Mojo. Pridobljeno 18. julija 2011.
  2. »Kung Fu Panda (2008)«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 18. julija 2011.
  3. »Kung Fu Panda (2008)«. Metacritic. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. avgusta 2012. Pridobljeno 18. julija 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]