Kultura gomilnih upodobitev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kulturo gomilnih upodobitev (KGU) so prekrili vplivi Misisipijske kulture

Kultura gomilnih upodobitev (Effigy Mound Building Culture) je bila kamenodobna indijanska kultura, ki je med letoma 350 in 1300 n.š, uspevala na vzhodu Severne Amerike ob zgornjem toku reke Mississippi, na ozemlju zahodnega Wisconsina, jugozahodne Minnesote in severovzhodne Iowe. Spadala je v serijo kultur Graditeljev gomil in širše med kulture Srednjega in Poznega gozdnega obdobja.

Nosilci te kulture so pričeli graditi zemeljske gomile oziroma nasipe, oblikovane tako, da so prikazovali človeka ali razne živali, npr. bizone, orle, jelene, gosi, rise, panterje , kuščarje in želve. Njihova družba je bila preprosta in osnovana na lovskem in nabiralniškem načinu življenja. Okrog leta 1000 n.š. je prišlo v tej družbi do večjih sprememb: pričeli so pridelovati koruzo , ob staroselcih so se pojavili nosilci Misisipijske kulture, ki so prihajali iz bližnje Cahokije, obenem pa so se na tem območju pojavila plemena Oneota. Oneote niso pripadali kulturam Graditeljev gomil, a so imeli z nosilci Kulture gomilnih upodobitev nekatere skupne kulturne značilnosti. Oneote, Misisipijci in staroselci so se morda spopadali med seboj in morda so Oneote staroselce postopoma asimilirali. V času med letoma 1000 in 1300 n.š. je Kultura gomilnih upodobitev obstajala vzporedno z Misisipijsko kulturo in nato doživela skupno usodo zatona.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Hurst Thomas David (1999): Exploring Ancient Native America: An Archaeological Guide. Rutledge, New York, str. 142-144
  • Kavasch E. Barrie (2003): The Mound Builders of Ancient North America: 4000 Years of American Indian Art Science, Engineering & Spirituality, Reflected in Majestic Earthtworks and Artifacts. iUniverse, Inc., USA, str. 79-80
  • »Wisconsin Cartographers' Guild« (1998): Wisconsin's Past and Present: a Historical Atlas. Madison, Wisconsin, printed in China, str. 3.