Kruhar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kruhar
Stegobium paniceum bl.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Coleoptera (hrošči)
Družina: Ptinidae (zmikavti)
Poddružina: Anobiinae
Rod: Stegobium
Motschulsky, 1860
Vrsta: S. paniceum
Znanstveno ime
Stegobium paniceum
(Linnaeus, 1758)

Kruhar (znanstveno ime Stegobium paniceum) je vrsta hrošča, razširjenega po celem svetu, ki je skladiščni škodljivec in se pogosto pojavlja v človeških bivališčih, kamor ga zanesemo s hrano. Je edina vrsta monotipskega rodu Stegobium.

Opis[uredi | uredi kodo]

Kruhar na prstu – ponazoritev velikosti

Odrasli hrošči dosežejo dolžino okoli 3,5 mm in imajo tipalnice, ki se končajo s tremi razširjenimi členi. Po elitrah ima kruhar vzdolžne kanale.

Največ škode v shrambah povzročajo ličinke, male bele žerke, ki se hranijo z žiti, moko, kruhom, semeni, fižolom, testeninami, kosmiči, začimbami, čajem, pa tudi s tobakom.[1] Samice odložijo do 75 jajčec, iz katerih se izležejo ličinke, te pa ostanejo v stadiju ličink tudi do nekaj mesecev, odvisno od zalog hrane. Po preobrazbi se hroščki zlahka pregrizejo skozi kartonsko ali plastično embalažo, pa tudi skozi aluminijasto folijo.

Ob pojavu hroščkov je potrebno infestirane shrambe izprazniti, hrano pa zavreči ali jo zamrzniti na temperaturah, nižjih od 20 °C.[2]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Hedges, Stoy & Lacey, Dr. Mark, Field Guide for the Management of Structure Infesting Beetles, Volume II: Stored Product Beetle/Occasional & Overwintering Beetles, Franzak & Foster Co., 1996, pp. 95-96
  2. Gilberg, Mark; Brokerhof, Agnes (2013). "The Control of Insect Pests in Museum Collections: The effects of low temperature on Stegobium paniceum (Linneaus), the Drugstore Beetle". Journal of the American Institute for Conservation. Vol. 30 no. 2. str. 197–201. doi:10.1179/019713691806066737.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]