Krtek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Krtek je animiran lik tako v risankah kot v pravljicah, ki ga je ustvaril češki animator Zdeněk Miler.

Kako nastane Krtek[uredi | uredi kodo]

Ideja se je avtorju rodila v Pragi leta 1956. Na njegovo delovanje je močno vplival Walt Disney in tako za glavno vlogo določil žival - Krtka. Do tega je prišel, ko je razmišljujoče hodil po poti in ponesreči stopil na resnično krtovo prebivališče. Krtkove risanke v 50. letih postanejo veliki hit v vzhodni Evropi: v Nemčiji, Avstriji, na Kitajskem in v Indiji. Sprva je Krtek tudi govoril. Glas mu je posodila Milerjeva hči, toda avtor je želel, da bi Krtka vsi po svetu razumeli, zato se je odločil, da lik ne bo govoril, ampak bo samo izražal svoja občutja s svojo mimiko.

Dolgo je trajalo, da sem se zavedel, da ko rišem Krtka, rišem sebe.

— -Zdeněk Miler

Glasba[uredi | uredi kodo]

V risanki igra glasba zelo pomembno vlogo odkar liki v risanki ne govorijo. Glasba se igra na tradicionalne inštrumente. Glasbo sta v risanki prispevala Vadim Petrov in Jiri Strohner.

Pravljice[uredi | uredi kodo]

Po zelo priljubljenih risankih so na knjižni polici tudi istoimenske pravljice s slovenskim prevodom.

Kratka vsebina[uredi | uredi kodo]

Najprej nastanejo kupčki zemlje na travniku ali na cvetlični gredi ali kje drugje. Nato se iz kupčka prikaže troje črnih laskov, dvoje velikih temnih oči in rdeč nosek. Čisto na koncu, hipec preden ga zagledamo, se razleže nalezljiv smeh. Krtek! Njegove prigode spremljajo otroci širom po svetu že več kot 20 let. Za vse njih na široko odpira oči in raziskuje naravo nad zemljo in pod njo. Radoveden, kakor je, otroke opogumlja in jih, poln domislic, navdušuje. Brez besed. Verjetno je prav v tem skrivnost njegovega uspeha.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]