Pojdi na vsebino

Kristologija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kristus Odrešenik (Pantokrator), enkavstična ikona iz 6. stoletja iz samostana svete Katarine na gori Sinaj.

Kristologija (iz grškega Χριστός), dobesedno 'razumevanje Kristusa' je veja krščanske teologije, ki se nanaša na Jezusa. Različne veroizpovedi imajo različna mnenja o vprašanjih, kot so, ali je bil Jezus človek, Bog ali oboje.


Osnovni kristološki nauk je, da je oseba Jezusa Kristusa človeška in božanska. Človeška in božanska narava Jezusa Kristusa tvorita dvojnost, saj sobivata znotraj ene osebe. V Novi zavezi ni neposrednih razprav o dvojni naravi Kristusove osebe kot božanske in človeške  in že od zgodnjih dni krščanstva so teologi razpravljali o različnih pristopih k razumevanju teh narav, včasih je povzročilo ekumenske koncile in razkole.

Doktrine, ki so dobile široko podporoː[uredi | uredi kodo]

Monofizitizem - po monofizitskem pojmovanju je v Jezusu Kristusu božja narava tako prevladala, da je povsem zasenčila njegovo človeško naravo. Monofiziti so bili najbolj prisotni na ozemlju današnje Armenije.

Miafizitizem - je kristološki nauk, ki trdi, da je Jezus, Učlovečena Beseda, popolnoma božanska in popolnoma človeška, v eni naravi. To je stališče, ki ga imajo orientalne pravoslavne cerkve in se razlikuje od kalcedonskega stališča , da je Jezus ena oseba v dveh naravah, božanski naravi in ​​človeški naravi .

Diofizitizem - Kristus je po učlovečenju ohranil dve naravi, eno božansko in eno človeško. Je nauk vzhodnega pravoslavja in katoliške cerkve.

Adopcionizem - jzagovarja, da Jezus ni Bog od samega začetka, ampak je postal Bog šele ob krstu v reki Jordan, ko ga je Bog Oče posvojil in s tem naredil za Boga.

Arianizem - je gledal na božansko naravo Jezusa, Božjega Sina , kot na ločeno in nižjo od Boga Očeta , npr. z začetkom v času.

Monotelitizem - Kristus samo eno voljo.

Nestorijanstvo - dve naravi (človeška in božanska) Jezusa Kristusa skoraj povsem različni.

Doketizem zagovarja, da Jezus Kristus ni imel fizičnega telesa, ampak je le-to bilo le navidezno.

Prvi koncil v Nikeji (325) in Prvi koncil v Konstantinoplu (381)[uredi | uredi kodo]

Leta 325 je prvi koncil v Nikeji opredelil osebe božanstva in njihov medsebojni odnos, odločitve, ki so bile ratificirane na prvem koncilu v Konstantinoplu leta 381. Uporabljeni jezik je bil, da en Bog obstaja v treh osebah (Oče, Sin , in Sveti Duh); zlasti je bilo potrjeno, da je Sin homoousios (istega bitja) kot Oče. Nicejska veroizpoved je razglasila Jezusovo popolno božanskost in popolno človeškost.  Po prvem koncilu v Nikeji leta 325 sta se Logos in druga oseba Trojice uporabljala izmenično.