Pojdi na vsebino

Krilata trdoleska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Krilata trdoleska

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophytina (cvetnice)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Celastrales
Družina: Celastraceae (trdoleskovke)
Rod: Euonymus
Vrsta: E. alatus
Znanstveno ime
Euonymus alatus
(Thunb.) Siebold

Krilata trdoleska (znanstveno ime Euonymus alatus) je listopaden grm, ki izvira iz osrednje in severne Kitajske, Koreje in Japonske.

Krilata trdoleska zraste do 2,5 m visoko, običajno pa je polno razrasel grm širši od njegove višine. Topo štirirobe mlade veje so sprva povsem zelene, kasneje pa se na njihovih robovih razvijejo štirje belkasti, vzdolžni plutasti pasovi. Ime krilata izvira iz latinskega imena rastline alatus, kar pomeni "krilat", nanaša pa se na krilate veje.[1] Listi dosežejo v dolžino med 2 in 7 cm, v širino pa med 1 in 4 cm. Oblika listov je ovalno elipsasta. Cvetovi so zelenkasti, iz oplojenih pcvetov pa se razvijejo rdečkaste jagode, ki so obdane z oranžno, roza ali rumenkasto ovojnico, sestavljeno iz štirih listov.

Zaradi žive barve plodov in lepe obarvanosti listja v jeseni je grm priljubljena okrasna rastlina v vrtovih in parkih. Krilata trdoleska[2] in njen kultivar 'Compactus'[3] sta s strani Royal Horticultural Society prejela nagrado Award of Garden Merit.

Krilata trdoleska je na vzhodu Severne Amerike postala invazivna vrsta,[4] zaradi česar so v zveznih državah Massachusetts,[5] New Hampshire[6] in Maine prepovedali trgovanje z rastlino in njen vnos v okolje.[7]

Krilata trdoleska prerašča ograjo
Listi v jesenskih barvah

V tradicionalni kitajski medicini se izvlečki krilate trdoleske uporabljajo za odpravljanje krvnih zastajanj, za spodbujanje menstruacije in lajšanje oteklin. Poleg tega se pripravke uporablja tudi za nevtraliziranje toksinov ter uničevanje žuželk in parazitov.

Reference

[uredi | uredi kodo]
  1. Bowen, R. A. (1963). »Botanical Gazette«. Zv. 124, št. 4. str. 256–261.
  2. »Euonymus alatus«. RHS Plant Selector Euonymus alatus AGM / RHS Gardening. Apps.rhs.org.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. decembra 2013. Pridobljeno 11. januarja 2013.
  3. »Euonymus alatus 'Compactus' AGM«. RHS Plant Selector Euonymus alatus 'Compactus' AGM / RHS Gardening. Apps.rhs.org.uk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. decembra 2019. Pridobljeno 11. januarja 2013.
  4. Swearingen, J.; in sod. (2002). »Winged Burning Bush«. Plant Invaders of Mid-Atlantic Natural Areas. National Park Service and U.S. Fish & Wildlife Service.
  5. Massachusetts Prohibited Plant List. Massachusetts Department of Agricultural Resources. Dostopano 4. julija 2013.
  6. Prohibited Plants. New Hampshire Department of Agriculture, Markets and Food. Dostopano 4. julija 2013.
  7. »Maine Natural Areas Program, Invasive Plants, Burning Bush«. www.maine.gov (v angleščini). Pridobljeno 20. avgusta 2017.