Kraljestvo Polonnaruwa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
kraljestvo Polonnaruwa
1017–1310
Glavno mestoPolonnaruwa
7°56′N, 81°07′E
Skupni jezikisingalščina
Religija
budizem
Vladamonarhija
Zgodovina 
• ustanovitev
1017
• ukinitev
1310
+
Predhodnice
Naslednice
Anuradhapursko kraljestvo
kraljestvo Džafna
Polonnaruwa velaikkara (tamilski) napis Vijayabahuja I.

Kraljestvo Polonnaruwa[1] je bilo kraljestvo, od koder so kralji iz Šrilanke vladali otok od 11. do 13. stoletja. Polonnaruwa je bilo peto upravno središče Rajarate.

Ustanovitev[uredi | uredi kodo]

Mesto se nahaja na levem bregu reke Mahaweli. Arheološki dokazi in zapisi v kronikah kažejo, da je mesto staro toliko kot Anuradhapura. Naselje Vijithagama je ustanovil Vijitha leta 400. pr. n. št. in se nahaja v bližini.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po 1400 letni vladavini Anuradhapurskega kraljestva, sta kralj Raja Raja in njegov sin Rajendra zavzela Anuradhapur in aretirala kralja Mahinda V. ter ga izgnala v Indijo, kjer se je leta 1029 umrl. Čole so premestili prestolnico v Polonnaruwo in 53 let vladali Šrilanki. Polonnaruwo so Čole imenovali jananathapuram. Kralj Vijayabahu I. je premagal Čole in ponovno postavil singalsko dinastijo. Polonnaruwa je bila strateško pomembno naselje v državi, saj je stalepri prečkanju reke Mahaveli Ganga proti Anuradhapuri.

Nekateri vladarji Polonnaruwe so Vijayabahu I. in Parakramabahu I. (tudi Parakramabahu Veliki). Večina Polonnaruwe, ki je ohranjena do danes, izhaja iz 1150-ih, saj so obsežne državljanske vojne, ki so se odvijale pred nastopom Parakramabahuja na prestol, uničile mesto. Parakrama Pandjan II. iz Pandjanskega kraljestva je v trinajstem stoletju zavzel kraljestvo Polonnaruwa in vladal od 1212 do 1215. Nasledil ga je Kalinga Magha, ustanovitelj kraljestva Džafna. Kalinga Magha je vladal 21 let, dokler ni bil izgnan iz Polonnaruwe leta 1236.

Propad[uredi | uredi kodo]

Kraljestvo Polonnaruwa je bilo ukinjeno v 14. stoletju, sedež vlade pa premaknjen v Dambadenijo. Čeprav so k temu prispevali številni dejavniki, je bil glavni vzrok za opustitev Polonnaruwe kot kraljestva Šrilanke njegova dovzetnost za invazije iz južne Indije.

Trgovina[uredi | uredi kodo]

Kralji, ki so vladali v Polonnaruwi, so se ukvarjali z zunanjo trgovino. V obdobju kralja Parakramabahuja I. je bila Šrilanka samozadostna v rižu in ga je tudi izvažala v številne države jugovzhodne Azije in v Indijo. Ljudje so zadovoljili večino svojih potreb, razen soli, ki so jo morali prinesti iz obalnega območja.

Religija[uredi | uredi kodo]

Budizem je v tej dobi še naprej glavna vera. Pred singalskimi kralji je bil močan vpliv hinduizma, ki so ga povzročili Čole. Opazno je odstranjevanja reliefov krave, pa tudi zaradi prisotnosti templjev Šive. Po čolski vladi sta Vijayabahu I. in Parakramabahu I. obnovila veliko samostanov. Različne ločine ali nikaje v budizmu je združil Parakramabahu I.

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Kralji, ki so vladali v tem času, so zgradili budistične šole za menihe, ki so bile znane kot Pirivena. Brahmani so bili edina skupina, ki je imela pravice do izobraževanja. Pali in sanskrt sta bila uradna jezika.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Polonnaruwa«.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Paranavitana, Senarat; Nicholas, Cyril Wace (1961). A Concise History of Ceylon. Colombo: Ceylon University Press. OCLC 465385.
  • von Schroeder, Ulrich. (1990). Buddhist Sculptures of Sri Lanka. (752 p.; 1620 illustrations). Hongkong: Visual Dharma Publications, Ltd. ISBN 962-7049-05-0
  • von Schroeder, Ulrich. (1992). The Golden Age of Sculpture in Sri Lanka - Masterpieces of Buddhist and Hindu Bronzes from Museums in Sri Lanka, [catalogue of the exhibition held at the Arthur M. Sackler Gallery, Washington, D. C., 1 November 1992 – 26 September 1993]. Hongkong: Visual Dharma Publications, Ltd. ISBN 962-7049-06-9