Kondenzirano mleko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Redakcija dne 13:02, 1. november 2019 od SportiBot (pogovor | prispevki) ({{normativna kontrola}})

Kondenzirano mleko, znano tudi kot (sladkano) zgoščeno mleko, je kravje mleko, iz katerega je bila odstranjena voda in mu je bil dodan sladkor.

Proizvodnja

Surovo mleko je posneto in standardizirano, potem pa se segreje na 85−90 °C za nekaj sekund. To ogrevanje uniči nekatere mikroorganizme. Ločitev zmanjšuje maščobe in zavira oksidacijo. Nekaj vode se uparja iz mleka, nato se doda približno 45 % sladkorja. Ta sladkor je tisto, kar podaljšuje rok trajanja sladkanemu zgoščenemu mleku. Saharoza poveča gostoto tekočine, osmotski tlak preprečuje rast mikroorganizmov. Sladkano evaporirano mleko ohladimo, da se laktoza kristalizira.[1]

Trenutna uporaba

Uporablja se pri pripravi sladic. V Singapurju je priljubljeno nadomestilo za običajno mleko v kavi in čaju.[2]

Sklici

  1. Goff, Doug (1995). »Concentrated and Dried Dairy Products« (PDF). Dairy Science and Technology Education Series. University of Guelph, Canada. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 1999. Pridobljeno 26. junija 2008.
  2. Anja P. Jerič: Jernej iz Singapurja, "mesta prepovedi", kjer se dela nonstop : Doktorat iz biomedicine v Ljubljani mu je odprl vrata v svet. MMC, RTV Slovenija, 9. februarja 2015: http://www.rtvslo.si/tureavanture/glej-ga-sloven-c/jernej-iz-singapurja-mesta-prepovedi-kjer-se-dela-nonstop/357604, zadnji dostop 11. februarja 201.