Kondenzirano mleko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kondenzirano mleko, znano tudi kot (sladkano) zgoščeno mleko, je kravje mleko, iz katerega je bila odstranjena voda in mu je bil dodan sladkor.

Proizvodnja[uredi | uredi kodo]

Surovo mleko je posneto in standardizirano, potem pa se segreje na 85−90 °C za nekaj sekund. To ogrevanje uniči nekatere mikroorganizme. Ločitev zmanjšuje maščobe in zavira oksidacijo. Nekaj vode se uparja iz mleka, nato se doda približno 45 % sladkorja. Ta sladkor je tisto, kar podaljšuje rok trajanja sladkanemu zgoščenemu mleku. Saharoza poveča gostoto tekočine, osmotski tlak preprečuje rast mikroorganizmov. Sladkano evaporirano mleko ohladimo, da se laktoza kristalizira.[1]

Trenutna uporaba[uredi | uredi kodo]

Uporablja se pri pripravi sladic. V Singapurju je priljubljeno nadomestilo za običajno mleko v kavi in čaju.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Goff, Doug (1995). »Concentrated and Dried Dairy Products«. Dairy Science and Technology Education Series. University of Guelph, Canada. Arhivirano iz prvotnega dne 11. junija 2008. Pridobljeno 26. junija 2008.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: bot: neznano stanje prvotnega URL-ja (povezava)
  2. Anja P. Jerič: Jernej iz Singapurja, "mesta prepovedi", kjer se dela nonstop : Doktorat iz biomedicine v Ljubljani mu je odprl vrata v svet. MMC, RTV Slovenija, 9. februarja 2015: http://www.rtvslo.si/tureavanture/glej-ga-sloven-c/jernej-iz-singapurja-mesta-prepovedi-kjer-se-dela-nonstop/357604, zadnji dostop 11. februarja 201.