Košček sira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Košček sira
AvtorKristina Brenk
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
Žanrkratka realistična pripoved
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida
1971
Vrsta medijaknjiga
Št. strani16
COBISS68937

Košček sira je kratka realistična pripoved, ki jo je napisala pisateljica Kristina Brenk, ilustrirala pa jo je Marlenka Stupica. Izdala in založila jo je Založba Mladinska knjiga, leta 1971 v Ljubljani.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Ljudje so k dedku nosili stare predmete, katere jim je brez problema popravil. Njegova vnukinja je rada sedela ob njem in ga opazovala. Rjavko je bil njihov pes. Deklica je želela poleg psa imeti tudi zajčke, tako kot jih ima njena teta. Bila je bila zelo pogumna, saj je nekega dne premagala strah in zlezla v lipino deblo. Zelo se je bala dne, ko so kosci kosili njihov travnik, saj jim je morala prinesti zajtrk. Ni točno vedela, kateri je njihov travnik, a s pomočjo prepoznavne lesene brvi je le prišla do koscev. Nekega dne je deklica srečala starčka, kateri ji je ponudil sir in tako je prvič okusila sir. Njena želja je bila tudi, da bi imela tako srečno roko za rože kot jo ima njena botra Lenka.

Analiza pravljice[uredi | uredi kodo]

Pripoved je sestavljena iz sedmih delov, ki se med seboj povezujejo. Čas ni točno določen, vendar ga je mogoče razbrati. Dogajalni prostor se tekom dogajanja spreminja, torej je določen. Pripovedovalec v pravljici je tretjeoseben ali vseveden. Glavna književna oseba je deklica brez imena, stranskih književnih oseb pa je več. Te so: dedek, pes, mati, teta, botra, starec, fantje. V pripovedi najdemo pomanjševalnice (košček, obrazki, povestica, starček, zajčki), okrasne pridevke (bolščeči angelski obrazki, obledel šipkov cvet, rdeče korenje).

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Brenk, Kristina. Košček sira. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga, 1971 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]