Kislikavec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kislikavec
Oxydendrum arboreum.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Ericales (vresovci)
Družina: Ericaceae (vresovke)
Poddružina: Vaccinioideae
Tribus: Oxydendreae
Cox
Rod: Oxydendrum
DC.
Vrsta: O. arboreum
Znanstveno ime
Oxydendrum arboreum
(L.) DC.
Oxydendrum map.png

Kislikavec (znanstveno ime Oxydendrum arboreum) je edini predstavnik rodu Oxydendrum. Gre za manjše listopadno drevo ali večji grm, katerega domovina so vzhodne ZDA, kjer je samonikel od južne Pensilvanije do severozahodne Floride ter jugozahodnega Illinoisa. Najpogostejši je v Apalačih. Pogosto se pojavlja v hrastovih sestojih.[1][2]

Opis[uredi | uredi kodo]

V višino doseže med 10 in 20, izjemoma do 30 m in ima premer debla do 50, izjemoma do 60 cm. Listi so dolgi med 8 in 20 cm ter široki med 4 in 9 cm in imajo nazobčan rob. Poleti so temno zelene barve, v jeseni pa se obarvajo živo rdeče. Cvetovi so bele barve in imajo obliko zvončkov. Dolgi so med 6 in 9 mm, zbrani pa so v metlasta socvetja, ki v dolžino merijo med 15 in 25 cm. Drevo ima plitve korenine in potrebuje za rast kislo zemljo.

Zaradi prijetnega videza in dobrega medenja je kislikavec priljubljen med čebelarji.[3][4] To je eden od razlogov, da so kislikavec zanesli v Evropo, kjer je ponekod postal invaziven.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "The Natural Communities of Virginia Classification of Ecological Community Groups (Version 2.3)". Virginia Department of Conservation and Recreation. 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-01-15.
  2. Schafale, M. P.; A. S., Weakley (1990). Classification of the natural communities of North Carolina: third approximation. North Carolina Natural Heritage Program, North Carolina Division of Parks and Recreation.
  3. Honey Bee Biology and Beekeeping, Dewey M. Caron and Lawrence John Conner, 2013. page 151
  4. National Audubon Society Field Guid to Trees, Eastern Region, North America, 2003, str 626

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]