Kiribat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kiribat

Kiribat (mlečni riž) je tradicionalna šrilanška jed iz riža. Beseda je tvorjenka s pomenom v sinhalščini, kjer kiri (කිරි) pomeni "mleko" in bath (බත්) pomeni "riž". Kiribat lahko obravnavamo kot obliko riževega pudinga. Posodo pripravimo tako, da kuhamo riž s kokosovim mlekom.[1] V tamilščini se jed imenuje paalchoru (பாட்சோறு). Izvor kiribata ni jasen, čeprav je postal tradicionalna jed in je pogost v skoraj vseh gospodinjstvih na Šrilanki, naj bo bogato ali revno.

Kiribat je bistvena jed primerna za vsako priložnost.[2] Najpogosteje se za zajtrk uporablja prvi dan vsakega meseca in je zelo pomemben vidik za Sinhalce pri praznovanju njihovega novega leta [3], kjer ga kuhajo in služi kot prvi obrok po zori novega leta. Kiribat je tradicionalno prva trdna hrana, ki jo zaužijejo dojenčki in jo strežejo na porokah [4]. Je ena od bolj znanih tradicionalnih jedi na Šrilanki.[5]

Priprava[uredi | uredi kodo]

Recept za kiribat je precej preprost. Po tem, ko riž kuhamo v vreli vodi približno petnajst minut, se doda kokosovo mleko in ponovno kuha, dokler se tekočina ne absorbira. Med kuhanjem se doda tudi sol. Vendar pa obstajajo nekatere razlike v tem, da se dodajo različne sestavine, kot so sezamovo seme (Sesamum indicum) ali indijski oreščki (Anacardium occidentale). Obstaja še ena izpeljava 'kiribata', to je Imbul Kiribath, ki mu je dodan še kokos in začimbe.

Postrežba[uredi | uredi kodo]

Kiribat se navadno uporablja z lunumirisom, mešanico rdeče čebule in začimb. Uporablja se tudi z jagodami in bananami. Ob sinhalskem novem letu ali drugi posebni priložnosti se servira poleg tradicionalnih slaščic, kot so "kevum", "kokis" (ocvrta peciva) in "Atirasa".

Skupen način serviranja kiribata je, da se postavi na servirno ploščo, zravna vrh in stranice, nato se razreže na kose v obliki diamantov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Sri Lanka: Food & Tropical Fruits«. lankalibrary.com. Pridobljeno 13. septembra 2008.
  2. »Culture of SRI LANKA«. everyculture.com. Pridobljeno 13. septembra 2008.
  3. Lee, Jonathan H. X. (Ed); Nadeau, Kathleen M. (Ed) (2011). Encyclopedia of Asian American Folklore and Folklife, Volume 1. ABC-CLIO. str. 1085. ISBN 9780313350665.
  4. Candappa, Rohan (2010). Picklehead: From Ceylon to suburbia; a memoir of food, family and finding yourself. Random House. str. 88. ISBN 9781407081342.
  5. »Sinhalese New Year Festival«. info.lk. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. julija 2008. Pridobljeno 13. septembra 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]