Pojdi na vsebino

Kiklop (Redon)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kiklop
Francoščina: Le Cyclope
UmetnikOdilon Redon
Letook. 1898
VrstaMitološka slika, krajina
Tehnikaolje na karton
GibanjeSimbolizem
Mere65,8 cm × 52,7 cm
KrajMusée Kröller-Müller, Otterlo, Nizozemska

Kiklop (francosko Le Cyclope) je slika Odilona Redona, ki prikazuje mit o ljubezni Polifema do Nereide Galateje. Naslikana je bila z oljem na plošči, nato nameščena na les in je zdaj v muzeju Kröller-Müller na Nizozemskem.[1] Slika je različno datirana med letoma 1898 in 1914.

Spodaj desno je prikazana Galateja, ki spi, njeno golo telo pa se zlije s cvetličnim pobočjem hriba. V zgornji polovici slike se glava in ramena Polifema dvigajo nad gorskim grebenom, medtem ko obrača svoje eno oko v smeri Nareide. Zdi se, da se je Polifem skril pred nimfo za skalnatim terenom, preveč sramežljiv, da bi se neposredno soočil z njeno 'nemočno' obliko.[2] Čeprav se ime, dano sliki, nanaša na lik iz klasičnega mita, lahko subjekt nosi tudi prizvok enookih velikanov, ki naseljujejo folkloro regije Akvitanije, kjer je Redon odraščal.[3]

Barve

[uredi | uredi kodo]

Grožnjo velikana oziroma očesa, ki vohuni za golo žensko, podkrepijo nenavadne svetle barve. S to osebno, sanjsko upodobitvijo teme iz kraljestva grških bogov je Redon naslikal eno od mojstrovin simbolistične umetnosti.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. Pierre Baqué, Bizarre et Bizarreries, Books on Demand, Paris 2020, p. 58
  2. Douglas W. Odilon Redon: Prince of Dreams, Chicago: Art Institute of Chicago, 1994, pp. 345–346.
  3. Stephen F. Eisenman, The Temptation of Saint Redon, University of Chicago 1992, p. 118

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]