Kapusova sovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kapusova sovka

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Noctuidae (sovke)
Rod: Mamestra
Vrsta: M. brassicae
Znanstveno ime
Mamestra brassicae
(Linnaeus, 1758)

Kapusova sovka (znanstveno ime Mamestra brassicae) je nočni metulj iz družine sovk, ki je razširjen po Evropi, Rusiji prkeo Palearktike do Japonske.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasle kapusove sovke imajo premer kril med 34 in 50 mm. Prednja krila so rjava in posuta s svetlimi pegami. Obrobljena so s cikcakasto svetlejšo progo.[1][2]

Jajčeca so okrogla in imajo premer okoli 0,5 mm. Samica jih maja in junija ter med avgustom in oktobrom odloži v skupine, v katerih je lahko do 100 jajčec, največkrat na spodnjo stran listov gostiteljske rastline. Sprva so jajčeca belkasta, pozneje pa postanejo sivorjava. Gosenice so sprva sivozelene s črno glavo, kasneje pa postanejo zelene. V zadnjem stadiju barva variira od zelene do rjave in črne, s tipično svetlejšo vzdolžno črto.[3] Gosenice v dolžino dosežejo do 5 cm, značilno zanje pa je, da se ob nevarnosti zvijejo v klobčič. Mlade gosenice objedajo liste, starejše pa se zavrtajo tudi v glave kapusnic in lahko s tem povzročijo večjo gospodarsko škodo. Gosenice se zabubijo v tleh in kot bube prezimijo. Buba je rdečkastorjava, dolga približno 2 cm in debela 5 mm.

Kapusova sovka ima 2 rodova letno.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Interesting (To Us) Photos From The Garden«. Meades.org. Pridobljeno 11. avgusta 2011.
  2. »RXwildlife Sightings » Blog Archive » More Emergence«. Rxwildlife.org.uk. 3. junij 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. marca 2012. Pridobljeno 11. avgusta 2011.
  3. »Noctuidae - Noctuinae - Apameini, Dypterygiini, Hadenini, Leucaniini«. Commanster.eu. Pridobljeno 11. avgusta 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]