Pojdi na vsebino

Kapusova sovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kapusova sovka

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Družina: Noctuidae (sovke)
Rod: Mamestra
Vrsta: M. brassicae
Znanstveno ime
Mamestra brassicae
(Linnaeus, 1758)

Kapusova sovka (znanstveno ime Mamestra brassicae) je nočni metulj iz družine sovk, ki je razširjen po Evropi, Rusiji prkeo Palearktike do Japonske.

Odrasle kapusove sovke imajo premer kril med 34 in 50 mm. Prednja krila so rjava in posuta s svetlimi pegami. Obrobljena so s cikcakasto svetlejšo progo.[1][2]

Jajčeca so okrogla in imajo premer okoli 0,5 mm. Samica jih maja in junija ter med avgustom in oktobrom odloži v skupine, v katerih je lahko do 100 jajčec, največkrat na spodnjo stran listov gostiteljske rastline. Sprva so jajčeca belkasta, pozneje pa postanejo sivorjava. Gosenice so sprva sivozelene s črno glavo, kasneje pa postanejo zelene. V zadnjem stadiju barva variira od zelene do rjave in črne, s tipično svetlejšo vzdolžno črto.[3] Gosenice v dolžino dosežejo do 5 cm, značilno zanje pa je, da se ob nevarnosti zvijejo v klobčič. Mlade gosenice objedajo liste, starejše pa se zavrtajo tudi v glave kapusnic in lahko s tem povzročijo večjo gospodarsko škodo. Gosenice se zabubijo v tleh in kot bube prezimijo. Buba je rdečkastorjava, dolga približno 2 cm in debela 5 mm.

Kapusova sovka ima 2 rodova letno.

Reference

[uredi | uredi kodo]
  1. »Interesting (To Us) Photos From The Garden«. Meades.org. Pridobljeno 11. avgusta 2011.
  2. »RXwildlife Sightings » Blog Archive » More Emergence«. Rxwildlife.org.uk. 3. junij 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. marca 2012. Pridobljeno 11. avgusta 2011.
  3. »Noctuidae - Noctuinae - Apameini, Dypterygiini, Hadenini, Leucaniini«. Commanster.eu. Pridobljeno 11. avgusta 2014.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]