Kako se je princeska spet začela čuditi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Kako se je princeska spet začela čuditi  
AvtorAndreja Vukmir
IlustratorAndreja Peklar
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ZaložnikSamozaložba Andreja Vukmir
Datum izida2002
Žanrslikanica
Št. strani27
Klasifikacija
ISBN961-236-306-4
COBISS ID119076352


Kako se je princeska spet začela čuditi (2002) je slikanica za otroke, ki jo je napisala Andreja Vukmir. Prvič je izšla leta 2002 v samozaložbi pisateljice. Celotno zbirko je ilustrirala Andreja Peklar.

Povzetek vsebine[uredi | uredi kodo]

V zgodbi glavna oseba princeska, raziskuje svet in se nad njim čudi. Po smrti staršev pade v globoko žalost, ki pa jo preženejo sile narave (zemlja, veter, ptiči...). Kasneje v zgodbi sreča princa, ki se enako rad čudi. Ustvarita si družino in srečno živita do konca svojih dni.

Predstavitev književnih likov[uredi | uredi kodo]

Princeska: Na začetku zgodbe srečna, se rada čudi. Po smrti staršev žalostna in brezvoljna. Ko ugotovi, da ni sama se spet začne čuditi nad vso naravo. Po spoznanju princa si ustvari družino in živi srečno do konca svojega življenja.

Elementi narave: Veter, zemlja, ptice, jezero in ostali pomagajo princeski, da se začne znova čuditi nad svetom. Pomagajo ji tudi pri sprejemanju smrti staršev.

Analiza[uredi | uredi kodo]

Otroška slikanica govori o čudenju, ki je vsem nam prirojeno. V knjigi je na otroku razumljiv način prikazana smrt najbližjih in kako se spoprijeti z njo. Besede so skrbno izbrane, zapletena pojma smrt in čudenje pa sta postavljena v otroku razumljiv kontekst. Pojem čudenje izhaja iz filozofskega sveta. Lahko jo primerjamo z romanom Zofijin svet, ki je bil sprva napisan za otroke. Obe deli želita predstaviti pojem čudenja mlajšim bralcem, ki običajno niso ciljna javnost filozofskih del.

Vir[uredi | uredi kodo]

Kako se je princeska spet začela čuditi, Kamnik: samozaložba A. Vukmir, 2002 (COBISS)