Kaidun (meteorit)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Meteorit Kaidun je meteorit iz skupine ogljikovih hondritov. Na Zemljo je padel 12. marca 1980 na vojaško bazo nekdanje Sovjetske zveze v Jemnu. Meteorit spada v skupino ogljikovih hondritov tipa CR2. Vsebuje veliko število mineralov, kar povzroča nemalo težav v iskanju starševskega telesa. V njem so našli delce drugih tipov meteoritov (npr. C1, CM1 in C3). Vsebuje tudi okoli 60 različnih mineralov, od katerih jih precej sploh ne najdemo na površini Zemlje (primer florenskit). V marcu 2004 so znanstveniki razvili teorijo, da morda meteorit Kaidun izvora iz Marsove lune Fobos [1][2]. Meteorit vsebuje zelo veliko redkih okruškov kamnin bogatih na alkalnih elementih, ki so se odlagali v različnih časovnih obdobjih. To pomeni, da je bilo starševsko telo v bližini izvora alkalno bogatih kamnin, ki so običajno posledica razslojevanja (diferenciacije) kamnin. Luna Fobos je bliže Marsu kot Deimos, zato je luna Fobos verjetneje izvor meteorita Kaidun[3].

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. "'Weird' meteorite may be from Mars moon" April 22, 2004 New Scientist article. URL accessed March 18, 2006.
  2. Ivanov, A. V. (2004) "Is the Kaidun Meteorite a Sample from Phobos?" (abstract only) Solar System Research, v. 38, Issue 2, p. 97-107.
  3. »"The Kaidun Meteorite: Where Did It Come From?"« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 27. marca 2009. Pridobljeno 30. maja 2008.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]