Joseph Pope Balch

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Joseph Pope Balch
1822 - 1872
Kraj rojstva: Providence, Rhode Island
Kraj smrti: Providence, Rhode Island
Narodnost: ameriška
Pripadnost: Flag of the United States Združene države Amerike
Veja: Grb Kopenske vojske ZDA Kopenska vojska ZDA
Zvezna vojska ZDA
Aktivna leta: 1861-1865
Čin: Brevetni Brigadni general
Oboroženi
konflikt(i):
Ameriška osamosvojitvena vojna

Joseph Pope Balch, ameriški general, * 9. avgust 1822, † 2. december 1872.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Kljub temu da je bil izobražen človek, ni nadaljeval študija na univerzi, ampak se je raje posvetil poslovni dejavnosti; pri 14. letih je pričel delati v očetovi lekarni, nato pa je postal njegov partner.

Leta 1841 se je pridružil enoti milice, Providenski marinski korpus artilerije (Providence Marine Corps of Artillery); leta 1857 je postal poveljnik 2. brigade milice Rhode Islandsa.

Ob izbruhu ameriške državljanske vojne je dobil čin majorja v 1. rhodeislandskem prostovoljnem pehotnem polku (First Rhode Island Volunteer Infantry Regiment); potem ko je bil poveljnik polka, polkovnik Ambrose Burnside, imenovan za poveljnika brigade, je Balch prevzel poveljstvo nad polkom. Za zasluge med prvo bitko za Bull Run je bil povišan v brevetni čin brigadnega generala. Potem ko je bil polk razpuščen, se je Balch vrnil k milici in poveljeval 2. brigadi milice vse do konca vojne.

Balch (sedi) in častniki 1. rhodeislandskega polka leta 1861.

Po vojni je postal ugleden član v rhodeislandski družbi. Imel je šest hčera in sina. Umrl je leta 1872 zaradi nenadne notranje krvavitve.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]