Jaz, robot (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Glej Jaz, robot za zbirko kratkih znanstvenofantastičnih zgodb.
I, Robot
Jaz, robot
RežijaAlex Proyas
ProdukcijaJohn Davis
Topher Dow
Wyck Godfrey
Laurence Mark
ScenarijJeff Vintar in Akiva Goldsman po knjižni predlogi Jaz, robot pisatelja Isaaca Asimova
VlogeWill Smith
Bridget Moynahan
Alan Tudyk
GlasbaMarco Beltrami
Stephen Barton
FotografijaSimon Duggan
MontažaWilliam Hoy
Richard Learoyd
Armen Minasian
Distribucija20th Century Fox
Datum izida
16. julij 2004
Dolžina
115 min
DržavaZdružene države Amerike ZDA
Jezikangleščina
Proračun$120.000.000

Jaz, robot (izvirno angleško I, Robot) je ameriški akcijski znanstvenofantastični triler iz leta 2004 v režiji Alexa Proyasa, ki je nastal po navdihu istoimenske zbirke ruskega pisatelja Isaaca Asimova iz leta 1950.

Vsebina filma[uredi | uredi kodo]

Del Spooner je detektiv, ki živi v času robotov. Ne mara jih, saj domneva, da ne spoštujejo zakonov. Že zjutraj, ko hiti v službo, ima težave z njimi.

Nekega robota vrste NS–4 vidi teči s torbico. Takoj ga začne loviti. Na koncu se izkaže, da je torbico le nesel svoji gospodarici. V njegovi službi zvedo za nesporazum in mu zagrozijo z odpustitvijo. Grožnje se ustraši, a robote še naprej sovraži. Iz podjetja USR[1] ga pokličejo na prizorišče smrti dr. Alfreda Lanninga. Del Spooner takoj začne preiskovati zadevo skupaj s USR-jevo uslužbenko Susan Calvin. Ta mu pokaže laboratorij dr. Alfreda Lanninga, kjer odkrijeta robota Sonnyja, ki ga Baly takoj obtoži, da je umoril dr. Alfreda Lanninga. Del Spooner skupaj s prijateljico prejšnje USR-jevo uslužbenke ugotovi, da je Sonny poseben robot, z lastnimi pozitronskimi možgani, neodvisnimi od V.I.K.I.-ja.[2]

Med tem se po svetu začnejo dogajati čudne reči, ki zanetijo vojno med ljudmi in roboti. Sonny, Del Spooner ter prijateljica Susan Calvin uničijo sistem V.I.K.I. in tako končajo vojno.

Po končani vojni operaciji Sanny pove resnico o umoru dr. Alfreda Lanninga. Ta je Sonnyju naročil, naj ga porine čez okno, ker je predvidel, da lahko le s svojo smrtjo zbudi pozornost detektivov. Če Del Spooner ne bi ukrepal, bi V.I.K.I. lahko zavladal svetu, kar pa bi bilo slabo za človeštvo.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Kratica za namišljeno podjetje United States of America Robotics
  2. računalniški sistem, ki nadzoruje delovanje in razmišljanje vseh robotov in izdelkov povezanih z USR-jem

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]