Jackson Guitars

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jackson Guitars
TipHčerinsko podjetje
PanogaGlasbeni inštrumenti
Ustanovitev1980 (1980) v Glendori, v Kaliforniji, ZDA
UstanoviteljGrover Jackson
Sedež,
ZDA
Območje
Svetovno
ProduktiElektrične kitare
Bas kitare
Krovno podjetjeFender[1]
Spletna stranjacksonguitars.com

Jackson je proizvajalec električnih kitar in električnih bas kitar, ki nosi ime svojega ustanovitelja Groverja Jacksona. Podjetje je leta 2002 prevzela korporacija Fender Musical Instruments Corporation, ki izdeluje kitare blagovne znamke Jackson v svojih obratih v Coroni v Kaliforniji v ZDA in Ensenadi v Mehiki. Nizkocenovne modele izdelujejo podizvajalci v Indoneziji in na Kitajskem.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zgodnja leta[uredi | uredi kodo]

Model Soloist

Grover Jackson je v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja pridobil delni lastniški delež v podjetju Charvel's Guitar Repair iz Glendore v Kaliforniji. Wayne Charvel je na koncu razglasil stečaj in 10. novembra 1978 prodal svoj delež Groverju Jacksonu, s čimer je Jackson prevzel nadzor nad imenom Charvel.[2]

Podjetje Jackson Guitars je nastalo leta 1980, ko se je kitarist Randy Rhoads obrnil na podjetje z idejo o individualni kitari. Rezultat skupnega oblikovanja med Rhoadsom, Groverjem Jacksonom, Timom Wilsonom in Jacksonovim mojstrom Mikeom Shannonom je bil Concorde, inovativna prenova tradicionalnega modela Flying V.[3] Ti modeli so se tako zelo razlikovali od Charvelovih modelov, ki so temeljili na Stratocasterju, da se je Jackson odločil, da jih bo označil z drugo blagovno znamko. Izbral si je svoj priimek in izdelal prvo kitaro Jackson.

V času razcveta heavy metala v osemdesetih letih dvajsetega stoletja je bila blagovna znamka Jackson povezana z visokokakovostnimi, po meri izdelanimi ameriškimi instrumenti, ki so jih uporabljali številni priljubljeni kitaristi tega obdobja. V osemdesetih letih so se poleg originalnih modelov Rhoads, pojavili tudi posebej oblikovani modeli Jackson, kot so Soloist, King V, Kelly in Dinky, ki so še vedno ikone te blagovne znamke.

1990-danes[uredi | uredi kodo]

Devetdeseta leta so prinesla spremembe v glasbenih trendih. Čeprav so še vedno izdelovali vrhunske izdelke ameriške proizvodnje, so blagovne znamke, kot je Jackson, začele izdelovati cenovno ugodne različice svojih osnovnih modelov, izdelane v Aziji, da bi bili njihovi izdelki dostopnejši kupcem nižjega cenovnega razreda.

Jeseni 2002 je podjetje Fender Musical Instruments Corporation kupilo Jackson od podjetja IMC, ki je Jackson kupilo od Groverja Jacksona, in ameriške dejavnosti so se preselile v tovarno Fender v Coroni. Današnje kitare Jackson in Charvel iz obdobja podjetja Fender izdelujejo v podjetju Corona in Fenderjevem obratu v Ensenadi. Nizkocenovne modele izdelujejo podizvajalci v Indoneziji in na Kitajskem.

Po več letih uspešnega vodenja podjetja, ki je opravljalo podizvajalska dela za številna znana kitarska podjetja in obsežno oblikovalsko svetovanje, je Grover Jackson zdaj solastnik nove blagovne znamke kitar, GJ2 Guitars, v okrožju Orange v Kaliforniji. Njegov partner pri tem podvigu je nekdanji višji podpredsednik družbe Fender Jon Gold.

Jacksonova obrnjena glava

Značilnosti oblikovanja[uredi | uredi kodo]

Značilna Jacksonova glava

Od prvih začetkov do danes so kitare Jackson Guitars znane po vitkih in elegantnih modelih z agresivnimi motivi, ki so priljubljeni pri hard rock in metal glasbenikih.

Tradicionalno imajo kitare Jackson (in številne kitare Charvel) značilno koničasto glavo, ki se je prvič pojavila na prototipu Randyja Rhoadsa leta 1980. To je verjetno nastalo zaradi kršitve avtorskih pravic, ker je Charvel do začetka osemdesetih let dvajsetega stoletja uporabljal glave Fender Stratocasterja. Fender je leta 2002 prevzel blagovni znamki Jackson in Charvel, kar je omogočilo ponovno uvedbo glave v slogu Strat (po licenci).

Še en Jacksonov zaščitni znak so označbe na vratu v obliki 'morskih plavuti', ki so navdihnile druga znana kitarska podjetja, kot je Ibanez, da so se izdala modele s podobnimi prvinami.

Modeli kitar Jackson 2021: Concert Bass, Demmelition Fury, Dinky, Dominion, Juggernaut, Kelly, Kelly Bird, King V, MF 1, Monarkh, PC 1, Rhoads, San Dimas, Shadowcaster, Soloist, Spectra Bass, Star, Warrior.

Kitaristi in podporniki Jackson Guitars[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. FMIC Brands at Fender website Arhivirano June 30, 2014, na Wayback Machine., December 8, 2014
  2. »Dealers«. Jacksonguitars.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 23. oktobra 2012. Pridobljeno 20. oktobra 2012.
  3. »Randy Rhoads: Flight of the Concordes«. Guitar World. 1. junij 2010. Pridobljeno 20. oktobra 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]