Jack O'Neill (Zvezdna vrata)

From Wikipedija
(Redirected from Jack O'Neill (Stargate))
Jump to navigation Jump to search
Lik iz Zvezdnih vrat

O'Neill.jpg
Polkovnik Jonathan »Jack« O'Neill (upodobil ga je Richard Dean Anderson v Zvezdnih vratih SG-1)

Jack O'Neill
Rasa Človek
Spol Moški
Barva las Siva
Barva oči Rjava
Čin Polkovnik/Brigadni general/Generalmajor(9 sezona)
Rojstni kraj Minnesota, ZDA, Zemlja
Upodobitev v filmu Kurt Russell
Televizijska upodobitev Richard Dean Anderson
Prvič predstavljen Zvezdna vrata (film)

Jonathan »Jack« O'Neill je izmišljen lik v znanstvenofantastičnem filmu Zvezdna vrata in seriji Zvezdna vrata SG-1. Lik sta upodobila Kurt Russell (v filmu) in Richard Dean Anderson (v seriji). V filmu Zvezdna vrata je bil njegov priimek zapisan le z enim »l«, torej O'Neil.

V filmu Zvezdna vrata Jack O'Neill predstavlja nekdanjega vojaškega pilota in operativca specialnih sil, ki se je upokojil po nesrečni smrti svojega sina, ki se je med igro ustrelil z njegovo pištolo. Od tedaj je bil zagrenjen in ni hotel govoriti z nikomer, dokler ga niso ponovno vpoklicali, da bi vodil ekipo skozi zvezdna vrata. Takratni poveljnik baze, general West, ga je želel v ekipi, da bi v primeru nevarnosti na odpravi sprožil atomsko bombo in uničil zvezdna vrata, saj je O'Neill po smrti sina imel tudi samomorilska nagnjenja.

Po končani nalogi in Rajevem porazu se je v seriji Stargate SG-1 O'Neill spremenil, opustil misel na samomor in dobil nekaj smisla za humor, vendar je njegov humor poln cinizma. S svojim cinizmom je dodatno zaostril tudi marsikatero napeto situacijo, s katero se je srečala ekipa.

V seriji Zvezdna vrata SG-1 je poveljnik skupine SG-1. V deveti sezoni je prenehal igrati, saj je že pred tem napredoval v čin generala in prevzel vodenje baze.

Redni liki Zvezdnih vrat SG-1
Samantha Carter, George Hammond, Daniel Jackson, Hank Landry, Cameron Mitchell, Jack O'Neill, Jonas Quinn, Teal'c