Pojdi na vsebino

Instalacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Instalacija (lat. instalatio - namestitev, postavitev). Na splošno pomeni:
a) v gradbeništvu načrtno postavitev (električnih) žic, (vodovodnih) cevi in različnih naprav z namenom določenega končnega delovanja,
b) uradno postavitev neke osebe na določeno delovno mesto.

V likovni umetnosti pomeni instalacija (angl. installation art) postavitev tridimenzionalnih del v točno določen prostor ( site-specific) z namenom transformacije zaznave in pojmovanja tega prostora.

Instalacije ni mogoče doživeti samo z zunanjim opazovanjem. Potrebno jo je izkusiti v realnem prostoru in času. Velikokrat je več-medijsko (multi-media) in interaktivno likovno delo.

Prve instalacije so se pojavile že na začetku moderne umetnosti. Razcvet je doživela v drugi polovici 20. stoletja. Na Slovenskem se je začela uveljavljati šele proti koncu 20. stoletja (Marko A. Kovačič, Rene Rusjan, Roman Makše, Lujo Vodopivec, Marjetica Potrč, ...).

  • Muhovič, Jožef (2015). Leksikon likovne teorije : slovar likovnoteoretskih izrazov z ustreznicami iz angleške, nemške in francoske terminologije. Celje : Celjska Mohorjeva družba. COBISS 281147904. ISBN 978-961-278-198-9.
  • Razširjeni prostori umetnosti - Slovenska umetnost 85-95, Moderna galerija Ljubljana, 2004, ISBN 961-206-040-1