Gliser

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Hydrofoil)
Gliser XCH-4 Ameriške mornarice

Gliser ali hidrogliser (ang. hydrofoil) je vodno plovilo, ki se pri večji hitrosti dvigne iz vode in na krilcih ali z zadnjim delom drsi po gladini.[1] Gliser uporablja hidrodinamične vzgonske površine za zmanjšanje vodnega upora pri velikih hitrostih.

Hidrodinamične vzgonske površine so na videz in po delovanju precej podobne letalskemu krilu. Sprva je plovilo deloma potopljeno, ko se poveča hitrost, pa se skoraj povsem dvigne nad vodno gladino. Ta konfiguracija precej zmanjša vodni upor in tako lahko plovilo doseže precej večje hitrosti kot konvencionalna vodna plovila.

Glavna tipa gliserjev

Prvi gliserji so uporabljali krilca v obliki V, modernejši pa krilca v obliki obratne črke T – slednja so povsem potopljena. Ker so povsem potopljena, je vožnja bolj udobna v valovitem morju. Je pa ta oblika manj stabilna; treba je stalno spreminjati vpadni kot krilc.

Italijanski izumitelj Enrico Forlanini se je začel ukvarjati z gliserji leta 1898.[2][3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovar-slovenskega-knjiznega-jezika/2866571/gliser?query=gliser, SSKJ, vpogled: 16. 8. 2014.
  2. »The Hydrofoil Resource Site«. International Hydrofoil Society. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. avgusta 2014. Pridobljeno 22. junija 2012.
  3. "Italian Hydroplane of Curious Type." Popular Mechanics, December 1911, p. 927.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]